{mosimage}Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της οργανώνει η «Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος» (ΕΔΠΕ) από 10 –13 Μαΐου 2007 στην Αθήνα. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.Η Δραματοθεραπεία και η Παιγνιοθεραπεία, η χρήση του θεάτρου, του δράματος και του παιχνιδιού με σκοπό τη θεραπεία, συγκαταλέγονται σήμερα στις επιστημονικά αναγνωρισμένες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και εφαρμόζονται ήδη με θετικά αποτελέσματα πολλά χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην  Ελλάδα, ‘άνοιγμα’ του χώρου της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας προς ένα ευρύτερο κοινό, με το πρώτο αυτό συνέδριο της Ε.Δ.Π.Ε. το οποίο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την παρουσίαση της 20ετούς εμπειρίας εφαρμογής των συγκεκριμένων μεθόδων στον ελλαδικό χώρο, ανταλλαγή επιστημονικών και βιωματικών συμπερασμάτων καθώς και για τη συνάντηση θεραπευτών διαφορετικών προσεγγίσεων.

Στόχος του συνεδρίου είναι να  αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γεγονός. Να ανοίξει το διάλογο ανάμεσα στους παιγνιοθεραπευτές και δραματοθεραπευτές με άλλους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας: ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, με επιστήμονες από το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών: ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καθώς και με ανθρώπους της τέχνης: σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κριτικούς, κινηματογραφιστές, ζωγράφους, λογοτέχνες.

Στο συνέδριο θα δώσουν διαλέξεις και θα συντονίσουν βιωματικά εργαστήρια, έμπειροι δραματοθεραπευτές, παιγνιοθεραπευτές καθώς και επαγγελματίες από άλλους ψυχοθεραπευτικούς χώρους, από τη Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι διεθνείς πρωτοπόροι σε αυτό το χώρο, Sue Jennings, Ανθρωπολόγος, Ηθοποιός & Δραματοθεραπεύτρια, ιδρυτικό μέλος του British Association of Dramatherapists της Μ. Βρετανίας, Mooli Lahad, Κλινικός Ψυχολόγος, Δραματοθεραπευτής & Παιγνιοθεραπευτής, Ιδρυτής & Διευθυντής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας στο Telhai College του Ισραήλ, Robert Landy, Καθηγητής Εκπαιδευτικού Θεάτρου & Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, Διευθυντής Προγράμματος Δραματοθεραπείας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης, και Janek Dubowski, Διευθυντής Τμήματος Θεραπειών μέσω Τέχνης του Παν/μίου του Rowehampton της Μ. Βρετανίας.
       
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, βιωματικά εργαστήρια, προβολές video, δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις, έκθεση βιβλίου & εκπαιδευτικού υλικού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ. 210 7665 822. www.dramatherapy.gr

Η ΕΔΠΕ είναι ένα αναγνωρισμένο επαγγελματικό και επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η ΕΔΠΕ είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας  Ελλάδος (ΕΕΨΕ) που αποτελεί τον Ελληνικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών  (European Association of Psychotherapists -   ΕΑΡ) και περιλαμβάνει επαγγελματίες με πολύπλευρο έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας – ψυχιατρικά τμήματα ψυχιατρικών και γενικών νοσοκομείων, κέντρα ψυχικής υγιεινής, κέντρα ημέρας, δομές αποκατάστασης, σε κέντρα απεξάρτησης - σε κέντρα για άτομα με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, όπως και σε κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.
Στην επόμενη σελίδα Προγραμμα για τις Παραστάσεις -Δρώμενα
{mospagebreak}

10 – 13 Μαΐου 2007
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα

Παραστάσεις – Δρώμενα
Θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Πέμπτη, 10 Μαίου
     ώρα 17:00. Εικαστικό δρώμενο – έκθεση
Έναρξη του εικαστικού δρώμενου με τίτλο «Λόγος ΙΙ – Μεταφορά» όπου μπορεί να συμμετέχει το κοινό μέσα από δραματοθεραπευτικές ενέργειες και δράσεις.
Εικαστικός-Ζωγράφος: Πολύβιος Σκουρλέτης.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Εικοσιπεντάρχου.

     ώρα 17:00. Δρώμενο παιγνιοθεραπείας
«Ο χρόνος ο παρών κι ο χρόνος ο παρελθών
  Είναι ίσως και οι δύο παρόντες στο μέλλοντα χρόνο
  και το παρελθόν περιέχει το μέλλον» Τ.Σ. Έλλιοτ
  Στο εργαστήρι αυτό, παίζοντας, θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της σοφίας του μεγάλου ποιητή. Θα παίξουν και θα συντονίσουν: Αθηνά Κατσιλέρου & Ανθή Κασταμονίτου

     ώρα 20:15. TA ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Παραδοσιακά δρώμενα και εθιμικές διαβατήριες τελετές – πράξεις.
Το τμήμα Ελληνικών παραδοσιακών χορών του επιμορφωτικού συλλόγου Ν. Μάκρης, παρουσιάζει αποσπάσματα από δρώμενα και τελετές που αφορούν τα περάσματα – διαβάσεις, των κύκλων της ζωής της ελληνικής παραδοσιακής κοινότητας.

     ώρα 21:00. Δεξίωση υποδοχής

Παρασκευή, 11 Μαίου
     ώρα 21:30. Παράσταση “Οδυσσέας” του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη με τον Αργύρη Ξάφη (βραβευμένο με το βραβείο κριτικών).
    Mια ανατρεπτική θεατρική ματιά της επιστροφής του Οδυσσέα που αναθεωρεί την     έννοια του νόστου.

Σάββατο, 12 Μαίου
     ώρα 21:00. Παράσταση από την θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης του 18ΑΝΩ (ΨΝΑ).

Κυριακή, 13 Μαίου
     ώρα 14:00. Παράσταση Διαδραστικού Θεάτρου “Playback” από την ομάδα “Playback Ψ”.