Δραματική σχολή «Θεμέλιο»

{mosimage}Με νέο πνεύμα ξεκινάει φέτος η Δραματική σχολή «Θεμέλιο», του Νίκου Βασταρδή, έχοντας ως στόχο να διαμορφώσει μια νέα  γενιά Ελλήνων ηθοποιών, ικανή να γνωρίζει όχι μόνο τις βάσεις και τις αρχές της υποκριτικής και του Θεάτρου αλλά και σημαντικά εργαλεία που θα την  εφοδιάσουν με γνώση και σπιρτάδα ως προς την αντιμετώπιση του ίδιου του επαγγέλματός της αλλά και της καλλιτεχνικής της διαδρομής.

 

 Ο διακεκριμένος και πολύ-έμπειρος καλλιτέχνης Ν. Βασταρδής δηλώνει ότι «είναι απαραίτητο ο νέος ηθοποιός όχι μόνο να γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη του αλλά και να μπορεί στη συνέχεια να σταθεί στα πόδια του όταν φύγει από κοντά μας. Το φαινόμενο που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όπου μήνα με το μήνα γεννιέται και πεθαίνει ένας νέος σταρ, μας προβληματίζει και γι’ αυτό στη Σχολή είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να δώσουμε απλόχερα όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ηθοποιός αλλά και σημαντικά στοιχεία που θα τον κάνουν να χειριστεί τη ζωή του και την πορεία του με επιτυχία».

Κάτω απ’ αυτό το πνεύμα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός Θωμάς Κινδύνης ενώνει τις δυνάμεις του  με τη σχολή, αφού συμπράττει  με τη δική του δυναμική αλλά και τη δική του ομάδα τις «Μορφές Έκφρασης» με τη σχολή «Θεμέλιο» του Νίκου Βασταρδή. Με νέα σύνθεση, με νέα προγράμματα, πρωτοπόρες ιδέες, ευκαιρίες αλλά και προνόμια για τους σπουδαστές της, η σχολή χαράζει μια νέα πορεία προς το μέλλον. « Η σχολή του ηθοποιού θα πρέπει να είναι ένας χώρος  πνευματικής καλλιέργειας και δημιουργίας, όπου ο εκκολαπτόμενος ηθοποιός να νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον του, να του δίνεται χώρος αλλά και όση βοήθεια χρειάζεται. Θα πρέπει να μπορεί να τον υποστηρίξει και μετά την αποφοίτηση του ως μέλος της ίδιας κοινότητας. Αυτός είναι ο στόχος μας αλλά και το όραμα μας», δηλώνει ο Θωμάς Κινδύνης. Στα πλαίσια αυτά οι σπουδαστές εκτός της ύλης που καθορίζει το υπουργείο Πολιτισμού θα έχουν το προνόμιο να συμμετέχουν σε σεμιναριακούς κύκλους και εργαστήρια συστηματικής σπουδής, μοναδικούς στην Ελλάδα, με θέματα:
1.    Αρχαία Ελληνική Τραγωδία: μια συστηματική σπουδή τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό τομέα (μουσική, μετρική, ρυθμός, αγωγή του λόγου και της φωνής, απόδοση κειμένου, δραματολογική ανάλυση της τραγωδίας, μεθοδολογία μελέτης, επικοινωνία, συναισθήματα, εκφραστική του σώματος, κ.λπ.)
2.    Σκηνική παρουσία
3.    Επικοινωνία και Τέχνη
4.    Μεθοδολογία μελέτης
5.    Συναισθήματα – σώμα -μάσκα
6.    Ινδικός χορός και ιερές κινήσεις.
7.    Κίνηση Λόγος και Ρυθμός.
8.    Αγωγή του Λόγου και της φωνής.

Στα εργαστήρια αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν, εκτός των σπουδαστών,  ηθοποιοί,  καλλιτέχνες άλλων σχολών, όσοι ενδιαφέρονται για τη τέχνη του ηθοποιού, έτσι ώστε όλοι μαζί να αποτελέσουν μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανάπτυξης της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Επίσης για τους φοιτητές, αλλά και τους απόφοιτους της Σχολής μας θα δημιουργούνται θεατρικές παραγωγές αρχαίας τραγωδίας, παιδικού θεάτρου, μουσικού θεάτρου και θα συμμετέχουν αποκλειστικά οι συνεργάτες και οι μαθητές μας.

Με την πολύχρονη εμπειρία τους και την αποδεδειγμένη πολύχρονη αφοσίωση  τους, οι δάσκαλοι του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της Άννας Μονογιού και άλλων νέων ηθοποιών, ο Νίκος Βασταρδής, η Έντα  Δημοπούλου η Ζωζώ Ζάρπα, φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μέλλον με ζηλευτή νεανική ορμή.

Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας
 
Πρόταση μεθόδου περί της Αρχαίας Ελληνική τραγωδίας

Κατ’ αρχάς ας ορίσουμε τη λέξη μέθοδος:
Μέθοδος ορίζεται ως ένα σύστημα που διαθέτει προσήκουσες αρχές, βάσει των οποίων στηρίζεται. Ενσωματώνει μια παιδαγωγική πρακτική προσδιορισμένη με ακρίβεια, επίσης έχει αντικειμενικό στόχο καθώς και ηθική ακεραιότητα.

Με βάση αυτό τον ορισμό στο εργαστήρι αυτό υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που βασίζεται σε αρχές και αξίες όπως καθορίστηκαν, από τη θητεία μου με το Δημήτρη Ροντήρη και από άλλες προσωπικές μου σπουδές (μουσική, κινησιολογία, χοροθερα-πεία, ψυχολογία). Ενσωματώνει παιδαγωγική πρακτική προσδιορισμένη από τα μα-θήματα που θα διδαχθούν, με ακρίβεια. Επίσης έχει αντικειμενικό στόχο που διατυ-πώνεται στο να καταστήσει την αρχαία Ελληνική Τραγωδία οικεία και αγαπητή στους νέους όπου θα διδαχθούν αρχές, αξίες και αισθητική, από το πλούσιο αυτό κληροδότημα. Επίσης να δημιουργήσει παράδοση παραστάσεων που να φωτίσει με την αισθητική τους το Ελληνικό κοινό.
Η ηθική ακεραιότητα στηρίζεται στις γνώσεις των διδασκόντων και στην ηθική τους παρουσία, που στοχεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά καλλιτεχνών με αγάπη σ’ αυ-τό το πλούσιο πνευματικό κληροδότημα.

Στο εργαστήρι αυτό ο λόγος και η φόρμα συνδιαλέγονται σε μια σχέση δημιουργικής ανάπλασης του ηθοποιού, στην αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της ελεύθερης και αδέσμευτης έκφρασης και της πειθαρχημένης δομής. Το εργαστήρι θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη σπουδή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας με κεντρικό άξονα για την πρώτη φάση την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Τα θέματα που θα προσεγγιστούν είναι:
1.    Πλήρης εννοιολογική κατανόηση του κειμένου με τη χρήση ειδικά διαμορ-φωμένου ερευνητικού λεξικού.
2.    Δραματουργική ανάλυση και προσέγγιση των ηρώων.
3.    Ιστορικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο.
4.    Συναισθηματική πλοκή.
5.    Πλάθοντας και ερμηνεύοντας τους ρόλους της Τραγωδίας.
6.    Μετρική-ρυθμός- λόγος.
7.    Απόδοση του λόγου με την κίνηση.
8.    Οργάνωση και δομή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας.
9.    Η συμβολική της κίνησης στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
10.    Φωνή και αναπνοή.
11.    Βυζαντινοί ήχοι
12.    Μυθολογικό υπόβαθρο.
13.    Η λειτουργία του χορού
14.    Επικοινωνία της ομάδας.
15.    Φόρμα και αφαίρεση.
16.    Το κείμενο ως κίνητρο αυτοσχεδιασμού και εξερεύνησης.
17.    Ο παραδοσιακός χορός ως πηγή έμπνευσης της χορογραφίας
18.    Παραδοσιακό τραγούδι – Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου.

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 3 αυτοτελής κύκλους.

Το εργαστήρι απευθύνεται:

1.    σε επαγγελματίες ηθοποιούς
2.    σε σπουδαστές θεατρικών σχολών
3.    σε φιλολόγους
4.    σε σπουδαστές θεωρητικών σπουδών (Φιλολογίας, θεατρολογίας, μουσικολο-γίας).
5.    σε σπουδαστές ωδείων.
6.    σε μουσικούς.
7.    σε σπουδαστές σχολών χορού.
8.    σε χορευτές.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο θα γίνει κατόπιν επιλογής των υποψηφίων.

Στην επόμενη σελίδα «Παιδί & Τέχνη»

Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά.

 {mospagebreak}

Λέγεται πως η ζωή είναι ένα μεγάλο σχολείο, και πραγματικά είναι, μόνο που καμιά φορά χανόμαστε στα μαθήματα της και ξεχνάμε να τη ζούμε. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και έχουν το δικαίωμα να είναι με το καλύτερο τρόπο προετοιμασμένα για την μεγάλη περιπέτεια που ονομάζεται ζωή. Συχνά θεωρούμε ότι το παιδί θα πρέπει να ξέρει καλά μαθηματικά, φυσική και χημεία για να τα καταφέρει όμως φτάνουν αυτά για να δημιουργηθεί ένας ισορροπημένος και ευτυχισμένος ενήλικας;

Πόσες φορές χάσαμε την ευτυχία μέσα από τα χέρια μόνο και μόνο επειδή δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον άλλον; Πόσες φορές μας έχει μείνει μια πικρή γεύση στο στόμα για κάτι που θέλαμε να κάνουμε αλλά δεν το κάναμε; Πόσες φορές δεν αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια και λέμε «αχ και να το ήξερα τότε»; Το δικό σας παιδί έχει τώρα περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή του γιατί εσείς του τις δώσατε. Αφήστε το να παίξει δημιουργικά, να μάθει, να παλέψει για έναν στόχο, να ονειρευτεί, να μπει στην περιπέτεια του εαυτού του. Στο «Παιδί & Τέχνη» στοχεύουμε στον μελλοντικό ενήλικα, με το να κάνουμε το σημερινό παιδί δημιουργικό και ευτυχισμένο. Ένα παιδί με βάσεις και αρχές και καλαίσθητες εμπειρίες που μπορούν να του προσφέρουν οι Τέχνες. Αντιμετωπίζουμε το  παιδί ως μια αυτόβουλη οντότητα και βοηθάμε το καθένα να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο του εαυτό.

Οι γονείς, μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους εδώ και 5 χρόνια και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που με το χαμόγελο τους και μόνο, μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι για το έργο που κάνουμε.

 

Τμήματα για παιδιά από 3 έως 4 ετών.

 

«Κίνηση, Λόγος, Ρυθμός- επίπεδο 0» μουσικά , κινητικά και θεατρικά παιχνίδια που επιτρέπουν  στα πολύ μικρά παιδιά, να έχουν την πρώτη τους επαφή με το ρυθμό, το τραγούδι, την έκφραση των συναισθημάτων, και με το ίδιο τους στο σώμα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αποκτούν πολύ εύκολα δεξιότητες που αργότερα θα κοπιάσουν πολύ για να τις αποκτήσουν, είναι μια πολύ καλή στιγμή γι αυτά να κατακτήσουν βασικές ικανότητες που θα τους είναι χρήσιμες σε όλη τους τη ζωή. Εάν λοιπόν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει όρεξη για παιχνίδια και περιπέτειες μη διστάσετε να το φέρετε, θα περάσει όμορφα και κυρίως δημιουργικά !!!

1 φορά την εβδομάδα από 1 ώρα.

 

Τμήματα για παιδιά από 4 έως 5 ετών.

 

«Κίνηση, Λόγος, Ρυθμός- επίπεδο 1α» για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας. Το παιχνίδι και η μάθηση συνεχίζεται. Ζούμε περιπέτειες στο βυθό της θάλασσας, σκαρφαλώνουμε σε βουνά, ακούμε τη βροχή και συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από περίεργα «πράγματα», ήχους και σχήματα, ανθρώπους που κλαίνε, γελάνε, θυμώνουνε. Ανακαλύπτουμε νέες κινητικές δυνατότητες και εξοικειωνόμαστε με το σώμα μας. Γινόμαστε ομάδα και φτιάχνουμε την πρώτη μας μουσική ορχήστρα!

1φορά την εβδομάδα 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

 

Τμήματα για παιδιά από 5 έως 6 ετών.

 

«Κίνηση, Λόγος, Ρυθμός- επίπεδο 1β» για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε τη μουσική, για να μπορούνε να τη διαβάσουν και άλλοι, παίζουμε τα πρώτα μας κομμάτια στην ορχήστρα μας, και ναι, μεταμορφωνόμαστε σε πειρατές, γοργόνες, και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, και επιπλέον χορεύουμε δικά μας αλλά και χορούς που φτιάχνουμε στην τάξη, τελικά νομίζω ότι θα τα καταφέρω να πηδήξω ψηλά στον αέρα και να κάνω δύο όμορφες τούμπες. Εσύ;

1 φορά την εβδομάδα 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Τμήματα για παιδιά από 6 έως 8 ετών.

1.«Κίνηση, Λόγος, Ρυθμός- επίπεδο 2 και 2α» η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης, μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε με αυτή, αλλά και με το λόγο, με μικρά ποιήματα, ερμηνεύουμε τους πρώτους ρόλους μας, δουλεύουμε ομαδικά και χορεύουμε. Καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας και τη συμπεριφορά τους, ανακαλύπτουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας, την αναπνοή μας και το σώμα μας για να αποδώσουμε ήχους αλλά και κινήσεις. Διαβάζουμε τις πρώτες μας παρτιτούρες και ανεβάζουμε την πρώτη μας παράσταση.

1 φορά τη βδομάδα από 2 ώρες.

 

2. «Εργαστήριο Εικαστικών 1» ανακαλύπτω τη ζωγραφική, το χρώμα, τη γραμμή, μαθαίνω για τους μεγάλους ζωγράφους, εξασκώ την παρατηρητικότητα μου, αναπτύσσω το ταλέντο μου,  εκφράζω με σχήματα και μορφές τις ιδέες μου. Συμμετέχω στην πρώτη μου έκθεση.

 

1 φορά την εβδομάδα από 1ώρα και 30 λεπτά.

 

3. «Εργαστήρι Θεάτρου1» Μαθαίνω για το Θέατρο, τι είναι πως λειτουργεί, ποιοι άνθρωποι δουλεύουν για να γίνει μια παράσταση. Δοκιμάζω τον εαυτό μου σε όλους τους ρόλους, φτιάχνουμε το δικό μας έργο και ανεβάζουμε τη δική μας παράσταση.

Δουλεύουμε τη φωνή μας, το σώμα μας, το λόγο. Ετοιμάζουμε τραγούδια, χορογραφίες και παίζουμε και μουσική.

 

1 φορά την εβδομάδα από 2 ώρες

 

4. «Εργαστήρι Κίνησης1» Το σώμα μου είναι ο ναός της ψυχής μου και μπορώ με αυτό να πετάξω ψηλά, να γίνω αετός, ή να συρθώ στη γη σαν άγριο φίδι, ακόμα μπορώ να μιλήσω για την αγάπη, και για την ομορφιά, να γίνω δέντρο και να πω μια ιστορία. Θα μελετήσουμε την ελεύθερη κίνηση και την ομαδική χορογραφία. Θα ετοιμάσουμε την δική μας χορογραφική ιστορία σαν ένα παραμύθι με λόγια, με ήχους και με κίνηση.

 

1 φορά την εβδομάδα από 1ώρα και 30 λεπτά.

 

5. «Εργαστήρι Μουσικής1- σύστημα Orff» Τι είναι η Μουσική; Ποιοι είναι οι κανόνες και πως μπορώ να την μάθω; Με τη μουσική μπορώ να εκφράσω τα πάντα με μια μελωδία μπορώ να σε κάνω να κλάψεις ή να πετάξεις. Μαθαίνω να συνεργάζομαι με τους άλλους, να τραγουδώ και να είμαι μέλος ενός μουσικού συνόλου. Ετοιμάζω την πρώτη μου μουσική συναυλία, που όμως με κάνει να σου μιλήσω, με τους ήχους, το σώμα, και τις λέξεις.

 

1 φορά την εβδομάδα από 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Τμήματα για παιδιά από 8 έως 12 ετών.

 

1.«Κίνηση, Λόγος, Ρυθμός – επίπεδο 3 & 4» Εμβαθύνουμε σε θέματα μουσικής, κίνησης και θεατρικής έκφρασης. Το παιχνίδι δυσκολεύει λίγο αλλά οι ικανότητες αντίληψης είναι μεγαλύτερες. Δουλεύουμε και εξασκούμαστε σε πιο σύνθετες έννοιες και ρυθμούς, προσεγγίζουμε και αναπτύσσουμε νέες ικανότητες ως προς το τραγούδι, του λόγο και την κίνηση. Υλοποιούμε δικές μας ιδέες και αναπτύσσουμε αρμονικά το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη.

 

1 φορά τη βδομάδα από 2 ώρες.

 

2. «Εργαστήριο Εικαστικών-2» Διευρύνω τους ορίζοντές μου, μελετώ μεγάλους ζωγράφους, έρχομαι σ’ επαφή με νέες τεχνικές και υλικά. Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, αποτυπώνω τις σκέψεις μου, γίνομαι πιο ακριβείς.

 

1 φορά την εβδομάδα από 1ώρα και 30 λεπτά.

 

3. «Εργαστήρι Θεάτρου 2» Ανακαλύπτω την ιστορία του Θεάτρου, γνωρίζω τα έργα μεγάλων συγγραφέων. Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, βελτιώνω την τεχνική μου. Παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου και γράφω τις εμπειρίες μου. Ερμηνεύουμε ένα θεατρικό έργο.

 

1 φορά την εβδομάδα από 2 ώρες

 

4. «Εργαστήρι Κίνησης 2» Η κίνηση και ο χορός σ’ ένα νέο επίπεδο. Μαθαίνω τα διάφορα είδη χορού, μελετάμε τον παραδοσιακό χορό της χώρας μας, αλλά και άλλων πολιτισμών. Αναπτύσσουμε και βελτιώνουμε την επιδεξιότητα μας στην ελεύθερη κίνηση και στην χορογραφία.

 

1 φορά την εβδομάδα από 1ώρα και 30 λεπτά.

 

5. «Εργαστήρι Μουσικής2- σύστημα Orff» Αποκτώ ακούσματα διαφόρων ειδών μουσικής, μαθαίνω για τα διάφορα μουσικά όργανα, αποκτώ γνώσεις για πιο σύνθετες μουσικές έννοιες, πολυφωνικό τραγούδι, κανόνας και ερμηνεύω πιο σύνθετα κομμάτια, η επικοινωνία μου με την ομάδα είναι τώρα μεγαλύτερη

 

1 φορά την εβδομάδα από 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

6. «Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας» Τι είναι η Τραγωδία; Μελετάμε μύθους, και έργα. Αναπτύσσουμε την ικανότητα να είμαστε συγχρονισμένοι ως προς το λόγο, την κίνηση, το ρυθμό. Μαθαίνουμε το πνεύμα και τις αξίες του λαού μας, τον πολιτισμό μας, που έχει προσφέρει τόσα σε όλο τον κόσμο.

 

1 φορά την εβδομάδα από 2 ώρες.

 

Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty