Off Canvas sidebar is empty

Η Εκδίκηση της Μιραντολίνας» (Λοκαντιέρα) του Κάρλο Γκολντόνι

{mosimage}Ο «Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού» σε συνεργασία με τον «Μορφωτικό Εξωραϊστικό Όμιλο» (Μ.Ε.Ο.) Νέου Ψυχικού παρουσιάζουν –υπό την αιγίδα του Ο.Κ.Α.Π.Α.-  το έργο «Η Εκδίκηση της Μιραντολίνας» (Λοκαντιέρα) του Κάρλο Γκολντόνι.Μετά από μια σειρά παραστάσεων στο Νέο Ψυχικό, η θεατρική ομάδα του Μ.Ε.Ο. «Επί Σκηνής» δίνει δύο ακόμη παραστάσεις στο θέατρο του Γυμνασίου και Λυκείου του Ψυχικού (πίσω από το Αρσάκειο) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

 

Η Λοκαντιέρα, είναι  μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες του αναγεννησιακού θεάτρου και lokandiera2.jpg έχει ως θέμα της την  αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων.Η ιστορία διαδραματίζεται στην λοκάντα (πανδοχείο)της Μιραντολίνας. Όλα ξεκινούν όταν ο Ιππότης Ριπαφράτα, ως γνήσιος μισογύνης, περιφρονεί και  προσβάλλει την λοκαντιέρα.  Τότε εκείνη αποφασίζει να τον εκδικηθεί, προκειμένου να αποδείξει πως κάθε  γυναίκα, αν το θέλει πραγματικά, μπορεί να κάνει οποιοδήποτε άντρα να την ερωτευτεί . Το διασκευασμένο κείμενο επιχειρεί να δώσει μια νέα οπτική στο έργο, εστιάζοντας κυρίως στην εκδίκηση της Λοκαντιέρας και στις συνέπειες  που αυτή επιφέρει στη ζωή και στην ψυχή των ηρώων.  

 

 

lokandiera3.jpg

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης
Μετάφραση-Διασκευή: Μαριάννα Κυριακάκη
Μουσική Επιμέλεια: Μιχάλης Γκλιάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λαμπρινή Παπαδημητρίου, Δέσποινα Καλαφάτη

Διανομή
Φαμπρίτσιο…...ΙΩΣΗΦ ΚΑΓΙΑΥΤΑΚΗΣ

Κόμης  Αλμπαφιορίτα…..ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ  ΜΟΥΔΟΥΡΗΣ

Μαρκήσιος  Ντι Φορλιπόπολι…...ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ιππότης Ριπαφράτα…..ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΑΤΙΩΤΗΣ

Μιραντολίνα…...ΤΖΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υπηρέτρια Α΄.....ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗlokandiera4.jpg

Υπηρέτρια Β΄…..ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΡΔΟΥ

Κλαούντιο…..ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

Ορτενσία…...ΒΙΒΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ντεγιανίρα…...ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υπηρέτης  του κόμη…..ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Υπηρέτης του Μαρκήσιου….ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Ο  ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ  & Η ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ

 

 

Ο Κάρλο Γκολντόνι, Ιταλός κωμωδιογράφος, γεννήθηκε στη Βενετία  το 1707 και πέθανε στο Παρίσι το 1793.  
Συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη της κωμωδίας από την Κομέντια ντελ’ άρτε προς την κωμωδία ηθών. Πρωτότυπα στοιχεία  του έργου του είναι ο σκηνικός χώρος που είναι τόπος συνάντησης  πολλών χαρακτήρων (π.χ. Λοκαντιέρα, Το καφενείο κ.λπ.) ο οποίος αποτελεί τον αφηγηματικό άξονα  των κωμωδιών του. Παρουσίασε τις συγκρούσεις των διαφορετικών γενεών και χαρακτήρων και, ξεπερνώντας τα στερεότυπα της δράσης, πρόσθεσε στην θεατρική πλοκή τον αυθορμητισμό, την αντιφατικότητα και τη ρευστότητα της  πραγματικής ζωής.

Η Λοκαντιέρα αποτελεί το πιο γνωστό του έργο του Γκολντόνι και μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες του αναγεννησιακού θεάτρου. Λόγω του θέματός της –η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων– , παραμένει πάντα επίκαιρη και προσφιλής στο θεατρόφιλο αλλά και στο ευρύτερο κοινό κάθε ηλικίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην λοκάντα (πανδοχείο) της Μιραντολίνας. Όλα ξεκινούν όταν ο Ιππότης Ριπαφράτα, ως γνήσιος μισογύνης, περιφρονεί και  προσβάλλει την λοκαντιέρα.  Τότε εκείνη αποφασίζει να τον εκδικηθεί, προκειμένου να αποδείξει πως κάθε  γυναίκα, αν το θέλει πραγματικά, μπορεί να κάνει οποιοδήποτε άντρα να την ερωτευτεί .

«Λοκαντιέρα»: Μια εκρηκτική κωμωδία, επίκαιρη σε κάθε εποχή.

Η «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ», του Κάρλο Γκολντόνι είναι μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Γράφει την «Λοκαντιέρα» το 1750-51, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στη θεατρική πραγματικότητα της εποχής του . Μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνει όρια της σκηνικής υπερβολής. Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια χαριτωμένη ερωτική κωμωδία. Το έργο υμνεί τη γυναικεία χειραφέτηση, αλλά κυρίως  την καυστική κριτική και υποκρισία της" υψηλής" κοινωνίας. Ο Γκολτόνι από την αρχή της παρουσίας του στο θέατρο προσπαθεί να καταστήσει  μέσω του έργου του το ιταλικό θέατρο, ισάξιο του ευρωπαϊκού. Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων η επικοινωνία που κάποιες στιγμές γίνεται δύσκολη, κωμικές προσωπικότητες, η αφέλεια,η δύναμη, τα οράματα ο ναρκισσισμός, η έπαρση και η κριτική θεώρηση της εποχής του αποτελούν την θεματολογία του. Ο τρόπος ανάπτυξης και η αφηγηματική του λειτουργία καθιστά την  «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ», ένα έργο που απευθύνεται σ' ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας. Έργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια εκρηκτική κωμωδία. επίκαιρη σε κάθε εποχή.

Η εσωτερική σχέση των ηρώων καθρεφτίζεται , με την μεσολάβηση πραγμάτων τόσο αβέβαιων και διαφορετικών, όπως οι καθημερινές λέξεις και κινήσεις που χρησιμοποιούμε. Μέσα στην ίδια την πράξη όπου γνωριζόμαστε, δεν αναγνωριζόμαστε. «Λένε και οι δύο σ' αγαπώ ή το σκέφτονται και το αισθάνονται αμοιβαία και ο καθένας τους θέλει να εκφράσει μια έννοια διαφορετική, μια ζωή διαφορετική, ίσως ένα χρώμα ή ένα άρωμα  στο αφηρημένο άθροισμα εντυπώσεων που απαρτίζει τη δραστηριότητα της ψυχής». Αγαπάμε τελικά μόνο την ιδέα που έχουμε σχηματίσει για τον άλλο. Αυτό που αγαπάμε είναι μια δική μας επινόηση, Στον καθέναν από εμάς κατοικοεδρεύουν (ενεδρεύουν) πολλοί άνθρωποι, διαφορετικοί και μάλιστα αντίθετοι μεταξύ τους. Η αναζήτηση του εγώ γίνεται έτσι μια επίπονη διαδικασία, ένα τσουχτερό ψηλάφισμα στα τυφλά, μια διαδρομή όλο επτασφράγιστες πόρτες, σκοτεινές γωνιές, παραμορφωτικούς καθρέφτες, μια επώδυνη ιχνηλασία της εσωτερικής μας  χώρας.

Η μετάφραση και διασκευή της Μαριάννας Κυριακάκη αποκαλύπτει περισσότερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης ,το ερωτικό πάθος, την ζήλεια, την αισθησιακή και αισθητική θεώρηση των καταστάσεων ,το εσωτερικό ταξίδι των ηρώων που κρύβονται και εκτίθενται ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή οι ήρωες ψεύδονται και εξομολογούνται. Όταν κάποιος προσέφυγε στο ονειρικό του σύμπαν προκειμένου «να αποφύγει κάθε σχέση με την ύπαρξη του εξωτερικού κόσμου», αυτός που «κρυβόταν για να μη διακινδυνεύει να ζει», αυτός που αισθανόταν σωματικά (άρα και ψυχικά) ανίκανος να επικοινωνήσει με τους πραγματικές συνθήκες, αυτός που λύγιζε μπροστά στο θέαμα της πραγματικής ζωής, μας καθιστά συνοδοιπόρους στην αγωνία, την πικρία, τη λαχτάρα, την αναζήτηση. του έρωτα  και το τέλος του προορισμού του.
Χρήστος Καρακάσης

 

Ώρα έναρξης: 8.30μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
Κράτηση θέσεων  στα τηλέφωνα: 210 3637293, 210 7702420, 6977 747244 & 6936 658885.

Πληροφορίες Koyinta