Στο πλαίσιο της παράστασης θα παιχτούν επίσης αποσπάσματα από την ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, καθώς και αποσπάσματα από το έργο Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα της M.Yourcenar, τα οποία ερμηνεύονται στα αρχαία ελληνικά από δύο γυναίκες ηθοποιούς στους ρόλους της Ηλέκτρας και της Κλυταιμνήστρας.
Η μουσική και τα τραγούδια είναι ειδικά γραμμένα για την παράσταση από τον συνθέτη Γεράσιμο Τριαντάφυλλου. Βασικό στοιχείο της μουσικής του έργου, οι ήχοι του βιολοντσέλου που παίζεται ζωντανά επί σκηνής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση θα συμμετέχει και ηθοποιός-βιολοντσελίστας στο ρόλο του Πυλάδη.
Το σκηνικό καθώς και τα κοστούμια σχεδιάσθηκαν από την Κική Μήλιου και η χορογραφία από τον Pierre Tavernie.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο ΟΡΕΣΤΗΣ του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί ποίημα από την συλλογή του ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Γραμμένο το 1966, είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία, της οποίας ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε λάτρης και εξαιρετικός μελετητής.
Το έργο αναφέρεται στην επιστροφή του γιου του Αγαμέμνονα στο Άργος, προκειμένου να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατερά του, να σκοτώσει δηλ. την μητέρα του και τον εραστή της. Ο ποιητής ανατρέπει τον μύθο και παρουσιάζει έναν Ορέστη διαφορετικό από αυτόν των μεγάλων Τραγικών, ολοκληρωτικά αντίθετο με τις απόψεις της αδελφής του Ηλέκτρας που ζει για την εκπλήρωση της τιμωρίας, πάντα όμως με συνοδοιπόρο και συνεργό τον επιστήθιο φίλο του Πυλάδη, διόλου εκδικητικό και εναντίον των δολοφονικών αντιποίνων.
Ο Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου δεν πιστεύει καθόλου πως με έναν ακόμη φόνο θα δικαιωθεί και θα ησυχάσει το Άργος. Πίσω από την αναφορά του ποιητή στην «αρχαία βασιλική οικογένεια» και την τραγική της ιστορία, διαφαίνεται ξεκάθαρα η αγωνία του ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το καθήκον που του επιβάλλουν. Του καθήκοντος που είναι αντίθετο με το συναίσθημα και την προσωπική του θέση, και το οποίο καλείται να εκπληρώσει και να υπηρετήσει.
Η αγωνία, η αγάπη για την πατρίδα του, καθώς και η προσδοκία του για διακοπή των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αδελφών, είναι διάχυτες στο έργο.
Η πρωτοβουλία μας για αυτήν την παράσταση δεν έχει στόχο την “αναδιατύπωση” του έργου, αποτελεί ωστόσο, ένα σοβαρό έναυσμα θεατρικής, μουσικής και εικαστικής δημιουργίας που όταν αυτή επιτύχει θα δώσει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τον πανανθρώπινο και υπέροχο λόγο του ποιητή από σκηνής.{mosimage}
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παναγιώτης Λάρκου – Βασίλης Κονταξής
ΜΟΥΣΙΚΗ: Γεράσιμος Τριανταφύλλου
ΣΚΗΝΙΚΑ–ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κική Μήλιου
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Pierre Tavernie (Πιερ Ταβερνιέ)
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Διονύσης Λάζαρης
ΟΡΕΣΤΗΣ:Βασίλης Κονταξής
ΗΛΕΚΤΡΑ:Βασιλική Κυπραίου
KΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ:Αναστασία Κατσιναβάκη
ΠΥΛΑΔΗΣ:Σταύρος Παργινός
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:Δευτέρα-Τρίτη-Σάββατο στις 9.15μμ, Κυριακή στις 7.30μμ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 20 ευρώ, 15 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες δεκτές
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’
ΕΝΑΡΞΗ:23 Φεβρουαρίου 2009
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 210-3425.637, 6978-104.986.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Ο Ρίτσος, ποιητής της ρωμιοσύνης αλλά και της ελευθερίας, υμνητής της ανθρωπιάς και υπερασπιστής των αδύναμων και βασανισμένων, Έλληνας γνήσιος και βαθιά ερωτικός, άφησε ένα ακόμη ποιητικό αριστούργημα γραμμένο σε γλωσσά απλή που μιλά απευθείας στην ψυχή του αναγνώστη.
Όπως και όλα τα ποιήματα της ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ, έτσι και ο ΟΡΕΣΤΗΣ είναι έργο γραμμένο σε μορφή θεατρικού μονόλογου, δίχως να ορίζεται από τον δημιουργό ως θεατρικό έργο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε τραγούδι και θέατρο στο Ωδείο Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων υποκριτικής, σκηνοθεσίας, κινησιολογίας και χορού δίπλα σε καταξιωμένους και σημαντικούς δάσκαλους, όπως Φραγκίσκο Βουτσίνο, Κική Μορφονιού, Γιώτα Αντωνίου, Δημήτρη Καταλειφό, Κώστα Αρζόγλου κ.α..
Ως τραγουδιστής, συνεργάστηκε με τη χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, συμμετέχοντας σε μουσικές παραγωγές της ΕΡΤ, του ΟΜΜΑ, του ΚΘΒΕ και της «Ομάδας Εδάφους».
Έχει επίσης συνεργαστεί με τους συνθέτες Νένα Βενεντσάνου, Νίκο Αντύπα, Γιάννη Σπάθα, Χαράλαμπο Γωγιό, Γεράσιμο Τριανταφύλλου, Νίκο Δούκα κ.α.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, την εταιρία «Θεάτρου και Λόγου» στην Πάτρα, το Εθνικό Θέατρο, τη Θεατρική Διαδρομή και την Ελληνική Θεαμάτων με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως Κώστα Μπάκα, Ανδρέα Βουτσινά, Κώστα Τσιάνο, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Βασίλη Νικολαΐδη, Ευανθία Στοιβανάκη, Κάρμεν Ρουγγέρη κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία: 2003 «Έκτο πάτωμα» του A.Zeri, θέατρο Καστανιώτη, 2005 «Γέρμα» του F.G.LORCA, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, 2008 «Ρωμαίος και Ιουλίετα» του Μποστ, προαύλιος χώρος Παλαιού Πανεπιστήμιου Αθηνών, παραγωγές του Θεάτρου των Αλλαγών.
Το 2003 τραγούδησε και σκηνοθέτησε στις κατακόμβες της αρχαίας Μήλου μια μουσική και ποιητική βραδιά με τίτλο «Ύμνοι Πανσέληνοι», εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2005, έπειτα από αίτημα του Δήμου Σερίφου δραματοποίησε τα κείμενα του Κωνσταντίνου Σπέρα «Η αφήγησις των αιματηρών γεγονότων» και του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος» τα οποία σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο χώρο των παλιών μεταλλίων του Μεγάλου Λιβαδιού στην Σέριφο. Το 2007, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μήλου δραματοποίησε και σκηνοθέτησε τα κείμενα του Θουκυδίδη «Διάλογος Αθηναίων και Μηλιών» και «Ο αφανισμός της Μήλος» του Γ. Ρίτσου.
Από το 2003-2007 υπήρξε υπεύθυνος της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΗΛΟΥ, ενώ διδάσκει ανελλιπώς από το 1999 φωνητική και αγωγή προφορικού λόγου στις δραματικές σχόλες ΙΑΣΜΟΣ, ΠΡΑΞΗ 7 και στα θεατρικά εργαστήρια Β. Διαμαντόπουλου, STUDIO ΥΠΟ ΤΟ 0 του Ν. Καραγέωργου και ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.
PIERRE TAVERNIE
Ο Πιερ Ταβερνιέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γάλλια.
Σπούδασε χορό στην OPERA DE PARIS και στην Σχολή MUDRA /Maurice Béjart. Bruxelles. ΔΙΠΛΩΜΑ MUDRISTE.
Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με μεγάλους χορογράφους της εποχής μας (Béjart, Casado, Bart κ.α.) σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και σε διεθνείς περίοδες. Υπήρξε βοηθός χορογράφου του G. Casado.
Ως χορογράφος έχει χορογραφήσει πλήθος (πάνω από 40) παραστάσεων χορού, όπερας, μιούζικαλ και θεάτρου. Είναι καθηγητής στην κρατική σχολή χορού και στο μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
ελculture | in2life | 902 | mind radio