{mosimage}Η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου παρουσιάζει το έργο Extra Long [X.L] από τις 27 ως και τις 30 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.“ Η Oμάδα  συνεχίζοντας την έρευνα πάνω σε θέματα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου και εστιάζοντας στον ανθρώπινο παράγοντα, ύστερα από την επιτυχημένη παρουσίαση του «Happyland» (performance-παραγωγή 2006-2007), η οποία κλήθηκε να παρουσιαστεί στον πολιτιστικό θεσμό στην Φραγκφούρτη (2007) καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη (2008), ετοιμάζει να παρουσιάσει την καινούργια χοροθεατρική παραγωγή της, σε συνεργασία με τον Εικαστικό Μάκη Φάρο (Multi Media Video Art), με τίτλο: «ΕXTRA LONG» (X.L.)

Με αφορμή τη φθορά και την απώλεια που επιφέρει ο χρόνος πάνω σ? ένα σώμα (γυναίκας) θα δημιουργηθεί μία performance ως σχόλιο στη διαδικασία γήρανσης και στην αντίσταση που «καλούμαστε» να υποδείξουμε απέναντι σε ένα γεγονός μη αναστρέψιμο.

Σε μια κοινωνία όπου ο χρόνος και οι συνέπειές του (απώλεια νεότητας, σφριγηλότητας, επιθυμιών, αποδοχής, αποχής, αντοχής) γίνεται εχθρός και η επιμήκυνσή του αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και «απειλητικά» ζητούμενα, ειδικά στη γυναίκα, δημιουργείται ένας ρατσισμός προς οτιδήποτε γερνάει, καταβάλλεται, χάνει τη λάμψη του, τη στιλπνότητα και τη φρεσκάδα του.

Βομβαρδισμένοι από προϊόντα που μας «υπόσχονται» αιώνια νεότητα και μία αέναη, ακατάπαυστη ευφορία μη γήρανσης, προσδοκούμε το ανέφικτο, χάνοντας την απόλαυση να υπάρχουμε ως έχουμε.

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται και κάποια αποσπάσματα από κείμενα της Σύλβια Πλαθ, δημιουργώντας στο χώρο δύο παράλληλες οπτικές θέσεις, πάνω στην έννοια της απώλειας και του χρόνου”.

η ομάδα

Η Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου ιδρύθηκε το 1989, οπότε και παρουσίασε την παραγωγή Απουσίες, η οποία απέσπασε το Γ’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων. Δύο χρόνια μετά, κέρδισε το Β’ Βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό με την παράσταση Χθες... ίσως ήταν σήμερα. Έξι παραγωγές και έξι χρόνια μετά, η ομάδα συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το σόλο από την Αναμονή της Πηνελόπης (1997). Την ίδια χρονιά, επιλέχθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μοντέρνου Χορού στην Κύπρο.

Το 1998 ταξίδεψε ως τη Στοκχόλμη συμμετέχοντας στην αντιπροσωπευτική ομάδα Ελλήνων χορογράφων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1998). Ακολούθησαν παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Ανοιχτό Θέατρο (Μικρές Αναταράξεις - 2000, Ιστορίες Κήπου - 2001), τη Μονή Λαζαριστών (Γκανιάν - 2001), το Θέατρο Κ. Δανδουλάκη (15 Λεπτά - 2002), το Θέατρο Τόπος Αλλού (Δείξε μου το δρόμο - 2003) και το Θέατρο Ροές (Ακριβώς δίπλα μου - 2004, Κράτα με αν μπορείς - 2005). Πέρυσι, η ομάδα παρουσίασε στο θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες την παραγωγή Happyland, η οποία θα παρουσιαστεί φέτος στο Φεστιβάλ της Φρανκφούρτης και το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη. Η ομάδα επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.

η  χορογράφος

H Πέρσα Σταματοπούλου σπούδασε χορό στο Conservatoire National de Region de Musique, d’ Art et de la Danse στη Λυών. Παρακολούθησε σεμινάρια στη Γαλλία με γνωστούς και διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους όπως Peter Goss, Lario Eksson, Mark Tompkins, Miguel Lopez, Carolyn Carlson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Jean Sasportes, Dominique Duszunski κ.ά. Eπέστρεψε στην Aθήνα για να εργαστεί ως καθηγήτρια χορού και χορογράφος και έλαβε μέρος δύο φορές στο διαγωνισμό νέων χορογράφων στη μνήμη της Pαλλούς Mάνου αποσπώντας το τρίτο και δεύτερο βραβείο το 1986 και το 1989 αντίστοιχα.

Tο 1989 ίδρυσε την Oμάδα Σύγχρονου Xορού της Πέρσας Σταματοπούλου με την οποία κάθε χρόνο δίνει παραστάσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Λ. Βελισαρίου, Λ. Μελετοπούλου, Χ. Κλεισιούνη, Α. Παπαδαμάκη καθώς και με τους σκηνοθέτες Γ. Κακλέα και Ρ. Πατεράκη. Έχει διδάξει  σύγχρονο χορό (τεχνική Limon) στα επαγγελματικά τμήματα των σχολών Mάγιας Σοφού και Σοφίας Kατσούλη. Aπό το 1995 έως και σήμερα διδάσκει στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Eπίσης, παραδίδει μαθήματα κινησιολογίας και αυτοσχεδιασμού στις Aνώτερες Eπαγγελματικές Σχολές Δραματικής Tέχνης του Γιώργου Kιμούλη, και του Κώστα Νταλιάνη.

Ταυτότητα & Data παράστασης

Χορογραφία:
Πέρσα Σταματοπούλου    
Πρωτότυπη Μουσική :Σπύρος Φάρος
Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μαριαλένα Λαπατά
Φωτισμοί:Παναγιώτης Μανούσης
Φωτογραφίες:Στέφανος Σάμιος
Παραγωγή:Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου

Ερμηνεύουν:Κατερίνα Σκιαδά, Σύλβια Κατσαρού, Γιάννης Νικολαΐδης
Συμμετέχουν:30 φοιτητές, ηθοποιοί, της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί του Κ.Νταλιάνη.
 
Ημερομηνίες παραστάσεων:    27, 28, 29 & 30 Μαΐου 2007           
Τόπος:Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας             
Ώρα έναρξης:27  και 29 Μαΐου 20:30, 28 και 30 Μαΐου 22:00       
Τιμή εισιτηρίου:€15,00 – 10,00 (φοιτητικό)       

Ταυτότητα ομάδας

Όνομα:Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Πέρσα Σταματοπούλου       
Τηλέφωνο:210.7249276, 6937.049932
e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επικοινωνία & Πληροφορίες:full house promotion/Χριστίνα Πολυχρονιάδου
6932.436034 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.