Off Canvas sidebar is empty

Νέες Εκδόσεις απο το Δόντι

todonti1Δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα με θέματα αφιερωμένα στην ιστορία, αλλά και στην προοπτική της Πάτρας, παρουσιάζουν οι εκδόσεις Το Δόντι, που φέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια λειτουργίας,Πάτρα: Πόλη φυλακισμένη; του Νίκου Τζανάκου,και Τα σχολεία τα λαϊκά.. του Νίκου Τόμπρου.


Την Παρασκευή 11 Απριλίου (20.30) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58) παρουσιάζεται το βιβλίου του Νίκου Τζανάκου «Πάτρα: Πόλη φυλακισμένη;».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, μαζί με τον συγγραφέα, οι:
• Ανδρέας Φούρας, Δήμαρχος Πατρέων
• Σταύρος Κουμπιάς, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
• Ιωάννης Κίτσος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Θανάσης Μπαμπανέβας, αρχισυντάκτης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γεγονότα».

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου (20.00) στην αίθουσα του Ωδείου Πατρών – Φιλαρμονική Εταιρεία (Ρήγα Φεραίου 7) παρουσιάζεται το βιβλίο του Νίκου Τόμπρου «Τα σχολεία τα λαϊκά...».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, μαζί με τον συγγραφέα, οι:
• Ν. Ε. Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τ. Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
• Σήφης Μπουζάκης, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών
• Γιώτα Καΐκα – Μαντανίκα, φιλόλογος - ιστορικός
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι οι εταιρείες «Φάκαλος catering» και «Οινοποιία Παρπαρούση»



Τα σχολεία τα λαϊκά… από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ

«Τα σχολεία τα λαϊκά…» του ιστορικού Νίκου Τόμπρου είναι μια μελέτη για τους συλλόγους που δημιουργήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Πάτρα των τελών του 19ου και αρχών του 20ού αι., και τη φιλεκπαιδευτική δράση που ανέπτυξαν.
Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα στόχος είναι η μελέτη των κοινωνικών δομών εκείνης της εποχής και η επικρατούσα αντίληψη για ζητήματα κοινωνικά και άλλα. Θέματα, άλλωστε, όπως οι τοπικοί σύλλογοι και η δράση τους, η φιλανθρωπία, η δημιουργία ιδρυμάτων για τους ενδεείς, η εκπαίδευση των φτωχών, είναι προνομιακοί τόποι μελέτης για να μπορέσει να κατανοήσει κανείς το πώς τα ανώτερα στρώματα της πόλης προσλαμβάνουν τα προβλήματα της περιοχής τους, αλλά και πώς μέσα από αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούνται οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής. Στο επίκεντρο της έρευνας μπαίνει η οικονομικά εύρωστη ομάδα, όχι για να καταγραφεί η οικονομική της πορεία, αλλά πώς αυτή σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες εξελίξεις, επηρέασε την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Στο παράρτημα του βιβλίου παρατίθενται αυτούσια καταστατικά των Συλλόγων, λογοδοσίες, λόγοι εγκαινίων και άλλα κείμενα - τεκμήρια, ενώ η έκδοση εμπλουτίζεται και με φωτογραφικό υλικό από εκείνη την εποχή.
Όλα αυτά αποτελούν ένα πεδίο ανεξερεύνητο έως τώρα και η εν λόγω έκδοση έρχεται για να συνεισφέρει στην ιστορική έρευνα αυτής της περιόδου.
Τα «Σχολεία τα λαϊκά…» κυκλοφορούν σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Η κεντρική διάθεση γίνεται από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, Κανακάρη 236Α, Πάτρα, 2610 323060, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Νίκος Φ. Τόμπρος
Διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση». Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών, ενώ είναι μέλος προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση αρχειακών συλλογών του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιστορικής Δημογραφίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2004-2008), στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2003-2004, 2005-2007). Έχει συνεργαστεί με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.) για τη μετάφραση και έκδοση αρχειακού υλικού της υπηρεσίας (2004-2007) και είναι υπεύθυνος σύνταξης του Καποδιστριακού Αρχείου Δ.Ι.Σ.

Πάτρα: Πόλη φυλακισμένη;{mosimage}

Η Πάτρα έχει αναπτύξει εδώ και δύο αιώνες μια σχέση σχεδόν ερωτική με τη θάλασσα και το λιμάνι της... Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο έρωτας κινδυνεύει να μετατραπεί σε σχέση αντιπαλότητας και ανταγωνισμού;

Ο Νίκος Τζανάκος, υπενθυμίζει την ιστορική πορεία του λιμανιού της Πάτρας, καταγράφει τους λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς της τελευταίας δεκαετίας, εξηγεί γιατί το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας κινδυνεύει να χαθεί οριστικά από τον έλεγχο της πόλης, συγκεντρώνει σχόλια και παρεμβάσεις πολιτικών, επιστημόνων και φορέων και τελικά αναρωτιέται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να αφαιρέσει από την Πάτρα τον τίτλο της παραθαλάσσιας πόλης...

Μια πόλη φυλακισμένη από τα κάγκελα του ίδιου της του λιμανιού, αποτελεί απειλή για τις επόμενες γενιές... Η μόνη λύση είναι η ενημέρωση και η δράση των κατοίκων της...



Νίκος Τζανάκος

Ο Νίκος Τζανάκος γεννήθηκε το 1956. Η καταγωγή του είναι από τη Μάνη. Πριν τριάντα τέσσερα χρόνια, επέλεξε ως δεύτερη πατρίδα του την Πάτρα. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει επίσης σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και Διοίκηση και Τηλεπικοινωνίες στην αντίστοιχη σχολή του ΟΤΕ, όπου σήμερα είναι Διευθυντικό Στέλεχος.

Άνθρωπος με πλούσια συνδικαλιστική δράση, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΤΕ από το 1984 έως το 1995, αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ.
Η πολιτική τον γοητεύει και τον κερδίζει σε πολύ νεαρή ηλικία. Από το 1995 μέχρι σήμερα, υπηρετεί την πόλη των Πατρών, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Καθαριότητας, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Ε΄ Παιδικού Σταθμού και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών.


Από το 2003 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.
Από το 2007, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ Α.Ε.).
Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητές του, ξεχωριστή θέση κατέχει η συμμετοχή του στην Παγκόσμια Οργάνωση των Παιδικών Αγώνων (I.C.G.), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.). Από το 2003 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παιδικών Αγώνων, έχοντας εκλεγεί πρώτος μεταξύ υποψηφίων από 28 χώρες.
Υπήρξε, για μια δεκαετία (1985 - 1995), εκδότης και υπεύθυνος σύνταξης της πανελλαδικής εφημερίδας «Συνδικαλιστική», καθώς και ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας Αίματος των εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Αρθρογραφεί συστηματικά και τα άρθρα του δημοσιεύονται στον τοπικό και τον Αθηναϊκό τύπο.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρακολουθώντας αλλά και αναπτύσσοντας προτάσεις και θέσεις του για την Ελληνική Ιστορία και τον Πολιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, την ανεργία, το περιβάλλον και πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν στη σύγχρονη πόλη και κατ’ επέκταση στη σύγχρονη κοινωνία.

Πληροφορίες Koyinta