Picture_1To διήμερο 10-12 Ιουλίου η Ζάκυνθος φιλοξενεί το «1ο Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου», στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Δερματούσας, του Δήμου Αρκαδίων. Ο Πέτρος Κλαμπάνης, ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, αλλά και μουσικός ο ίδιος, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για την όμορφη αυτή μουσική συνάντηση αλλά και για το ιδιαίτερο αυτό είδος μουσικής


Δώστε μας μια εικόνα για τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ.

Όλοι τους είναι μουσικοί πολύ υψηλού επιπέδου. Τα σχήματά που θα παρουσιαστούν στο φεστιβαλ τζαζ Ζακύνθου καλύπτουν μια πολύ ευρεία γκάμα αυτού που αποκαλούμε Ελληνική Τζαζ, πράγμα το οποίο ήταν ένα από τα βασικά μας μελήματα από την πρώτη στιγμή.       

Το Poly Quartet (www.myspace.com/polyquartet) είναι ένα νέο σχήμα με πολύ ιδιαίτερο ήχο, που έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς του εξωτερικού. Οι Outward Bound (www.myspace.com/outwardbound)  από το Ηράκλειο, είναι ένα εκπληκτικό σχήμα, με πολύ έντονη προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή εναλλαγή ηχητικών τοπίων. Την  πρώτη μέρα κλείνει το CLTrio: δυναμικός χαρακτήρας με έντονες ηχητικές αντιθέσεις και international χαρακτήρα. Το σχήμα εχει παρουσιαστεί και βραβευτεί επανειλημμένα σε κορυφαία φεστιβάλ και διαγωνισμόυς της Ευρώπης (www.myspace.com/cesarlatorretrio).

Τη δεύτερη μέρα ανοίγει το πολύ ενδιαφέρον trio του Χάρη Λαμπράκη (www.myspace.com/harrislambrakis), το οποίο έχει έντονο ελλήνικό χαρακτήρα. Ο ταλαντούχος σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου συνεχίζει με το κουαρτέτο του, παίζοντας jazz εμπνευσμένη από την mainstream jazz της δεκαετίας του 1960 στη Νέα Υόρκη (www.myspace.com/yiannispapanastasiou). Η κιθάρα του Γρηγόρη Ντάνη συνδιάζεται με τη  βαθειά φωνή της Λουκίας Παλαιολόγου  και ως Bruzz duet, θα ερμηνεύσουν υπέροχα τραγόυδια της Bossa Nova (www.myspace.com/loukiapalaiologou, www.myspace.com/grigoriosntanis). 

H τελευταία μέρα του φεστιβάλ, ξεκινά με το σχήμα TRIOISM (www.trioism.com). Πρόκειται για ένα πιάνο τρίο, με πολύ προσωπικό και συγκεκριμένο ήχο και στυλ που βασίζεται στον ομαδικό αυτοσχεδιασμό και στο διαρκή μουσικό διάλογο μεταξύ των μελών του γκρουπ. Όσοι τους ακούσουν θα αναγνωρίσουν μουσικά θέματα της Λένας Πλάτωνος, του Μάνου Χατζιδάκη, του Alexander Scriabin και άλλων. Θα συνεχίσει ο Διονύσης Μπουκουβάλας, με ένα piano solo set, που κινείται μεταξύ του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και προαποφασισμένων μουσικών ιδεών: πολύ συγκινησιακά φορτισμένη μουσική, που συνδιάζει την κλασσική μουσική παράδοση με τον τζαζ αυτοσχεδιασμό (www.myspace.com/dionysiosmpoukouvalas).
Το φεστιβάλ τζαζ Ζακύνθου, θα κλείσει ο χαρισματικός και ίσως γνωστότερος Έλληνας της τζαζ, Γιώργος Κοντραφούρης, με το Baby trio του (www.georgekontrafouris.com).  

Πώς προέκυψε η ανάγκη σας για ένα φεστιβάλ ειδικά αφιερωμένο στη Τζαζ μουσική;

H τζαζ είναι η μουσική την οποία αγαπήσαμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Τη σπουδάσαμε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πλέον ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτή. Η τζαζ είναι ένα μουσικό στυλ με χίλια πρόσωπα και μπορεί να γοητεύσει  από τον μέσο ακροατή ως και τον πιο μυημένο τζαζ οπαδό.
Το Zante Jazz Festival ξεκίνησε ως ιδέα πριν από περίπου 5 χρόνια. Το συζητούσαμε μεταξύ αστείου και σοβαρού, με τον καλό φίλο Διονύση Μπουκουβάλα όταν βρισκόμασταν τα καλοκαίρια στη Ζάκυνθο.
Η ευκαιρία για την πραγματοποίηση του, δόθηκε όταν χτίστηκε το θέατρο της Δερματούσσας, στο οποίο υπάρχει ένα πιάνο και οι συνθήκες για την παραγωγή μουσικής είναι εξαιρετικές. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρκαδίων, έχει σταθεί αρωγός των προσπαθειών μας και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τι σας έκανε να επιλέξατε ένα νησί για τη διοργάνωση και όχι μια μεγάλη πόλη που θα μπορούσε να έχει και μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό;

Η Ζάκυνθος είναι πάντα στο μυαλό μας, όπου και να είμαστε. Είναι ο τόπος στον οποίο μεγαλώσαμε και αρχίσαμε να αγαπάμε και να ασχολούμαστε με τη μουσική.
Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα στη Ζάκυνθο: ο Διονύσης κάνει συχνά συναυλίες και εγώ με το Σπύρο έχουμε εμφανιστεί επανειλημμένως με το κοινό μας project TRIOISM  και με άλλα σχήματα.
Έχουμε ανάγκη τη Ζάκυνθο και η Ζάκυνθος χρειάζεται τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται πολλές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ζάκυνθος το καλοκαίρι, είναι πανέμορφη και αυτό σε συνδιασμό με την ποιοτική μουσική του φεστιβάλ μπόρει να προσφέρει αξέχαστες στιγμές στον ακροατή/επισκέπτη. 

Ποία η πραγματικότητα για τη Τζαζ μουσική αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από πλευράς καλλιτεχνών και κοινού;


Το κοινό της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα εξικοιωμένο με τη τζαζ. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου σήμερα. Η τζαζ δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ήταν, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, που από πολλούς θεωρείται η Μέκκα της τζαζ. Ο λόγος, κατά τη γνώμη μου , είναι ότι αυτοί που ελέγχουν τη μουσική βιομηχανία έχουν αφήσει πολύ λίγο χώρο στη τζαζ μουσική και σε κάθε άλλο είδος που δεν πληρεί την εξής συνθήκη: να μπορεί να πωληθεί γρήγορα. Ζούμε σε μια εποχή που το mainstream δεσπόζει περισσότερο παρά ποτέ. 

Η αλήθεια είναι πως η τζαζ δεν είναι το πιο «εύπεπτο» μουσικό στυλ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε συναυλίες αυτής της μουσικής γιατί νομίζουν πως δε θα νιώσουν καμία μουσική συγκίνηση.
Θυμάμαι πως αυτή ήταν η πρώτη μου εντύπωση για τη τζαζ. Για να ακριβολογήσω, υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο δε μου άρεσε να ακούω τη τζαζ. Κάποια στιγμή, τυχαία,  άκουσα κομμάτια από το δίσκο My funny Valentine του Miles Davis και σκέφτηκα: αν αυτό είναι τζαζ, τότε μου αρέσει! Στην πραγματικότητα η τζαζ δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Αντίθετα, έχει τόσες πολλές μορφές, που κάνει σχεδόν λάθος το ότι χρησιμοποιούμε μία λέξη για να την περιγράψουμε στο σύνολό της.
Ο αυτοσχεδιασμός της τζαζ είναι μια πολύ ανεπτυγμένη μορφή τέχνης. Φέρει πολύ μεγάλη εκφραστική δύναμη που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εκφραστικότητα της γλώσσας. Ένα τζαζ σόλο μπορεί να είναι αστείο ή intellectual, λυρικό ή επιθετικό, χορευτικό και εντυπωσιακό!

Μπορώ να εγγυηθώ πως έχει ηχογραφηθεί αρκετή τζαζ μουσική, ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει το στυλ που του αρέσει. Στο φεστιβάλ τζαζ Ζακύνθου έχουμε προσκαλέσει σχήματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Το κάθετι χρειάζεται χρόνο και ενέργεια μέχρι να το αντιληφθείς και να αρχίσεις να το απολαμβάνεις.

Πόσο αυτοσχεδιαστική είναι η τζαζ μουσική;

Ο αυτοσχεδιασμός είναι η ουσία της τζαζ. Αν υπάρχει ένα αξίωμα στη μουσική αυτή, τότε σίγουρα είναι ο αυτοσχεδιασμός. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά ρεύματα της τζαζ, όλα όμως συνδέονται με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.
Η τζαζ είναι μια μουσική που εκφράζει τη στιγμή στην οποία πραγματοποιείται και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός όμως δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως αταξία και πλήρης τυχαιότητα. Αντίθετα, υπάρχουν σαφείς κανόνες για το κάθε στυλ της τζαζ: ακριβώς  όπως τους γραμματικούς κανόνες στη γλώσσα.
Η εμπειρία της ακρόασης της τζαζ, μπορεί πετυχημένα να παραλληλιστεί με την εμπειρία ακρόασης ενός πολύ ενδιαφέροντος διαλόγου!

Στο φεστιβάλ θα εμφανιστείτε, ως μουσικός, με 2 συγκροτήματα. Μιλήστε μας για αυτά αλλά και για την πορεία σας και τη σχέση σας με τη τζαζ.

Ζω στη Νέα Υόρκη τα 2 τελευταία χρόνια. Έχω σχεδόν ολοκληρώσει την ηχογραφήση του πρώτου μου προσωπικού album. Μέχρι τώρα είχα την τιμή να παίξω με κορυφαίους εκπροσώπους της τζαζ και ελπίζω σύντομα να έρθω και στην Ελλάδα με μερικούς από αυτούς.         
Στο φεστιβάλ Θα εμφανιστώ με τα group CLTrio και TRIOISM, την πρώτη και τελευταία μέρα, αντίστοιχα. Είναι και τα δύο πιάνο trio και το καθένα έχει από ένα cd στο ιστορικό του.

To CLTrio αποτελείται από τον πιανίστα και συνθέτη Cesar Latorre από την Ισπανία, τον drummer Artis Orubs από τη Λεττονία και εμένα στο κοντραμπάσο. Με το σχήμα αυτό παίζουμε κομμάτια του Cesar. Έχουμε περιοδεύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και διακριθεί σε δύο από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της τζαζ στην Ευρώπη: YPF Piano Concurs, Άμστερνταμ 2007 και Hoeilaart Jazz Competition, Βρυξέλλες 2008. Το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το πρώτο cd του σχήματος από μεγάλη Ισπανική εταιρία.
Το TRIOISM, είναι το σχήμα που ξείνησα μαζί με τον φίλο μου και καταπληκτικό πιανίστα Σπύρο Μάνεση πριν από μερικά χρόνια στην Ολλανδία. Με το σχήμα έχουμε εμφανιστέι σε πόλλα μέρη  στην Ευρώπη και έχουμε περιοδεύσει αρκετά και στην Ελλάδα. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ηχογράφηση του δεύτερου cd με original υλικό και διασκευές σε μουσική της Λένας Πλάτωνος, όπως και στο πρώτο μας cd-την αγαπάμε πολύ, δεν το κρύβουμε...