Συνομιλία με τον Παραγωγό-Σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη

kaspiris3Γιάννη αφορμή για την συζήτηση μας εδωσε η εναρξη της τηλεοπτικής σου σειράς στην Ετ1 “Μονοπάτια της επιστήμης”.Σε μια εποχή που το κυρίαρχο δόγμα είναι η προχειρότητα και η ευκολία ,αποφασισες να ασχοληθείς και να αναδείξεις επιστήμονες, ανθρώπους με ιδιαίτερη ζωή γύρω απο το πανεπιστήμιο με την ουσιαστική βοήθεια και του Γιώργου  Γραμματικάκη. Μίλησε μας λίγο για αυτό.......


Η ιδέα ανήκει στον Γ. Γραμματικάκη , ο ίδιος κομμάτι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας ,γνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί και καλοί επιστήμονες που βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας . Στόχος της εκπομπής αυτής είναι η προβολή ορισμένων από αυτών και του επιστημονικού τους έργου.  Κορυφαίοι  Ελληνες επιστήμονες από επιμέρους κλάδους –την βιολογία, την φυσική, τους υπολογιστές, την ιατρική- συζητούν με τον Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, μιλούν για την ζωή και το επιστημονικό τους έργο, και θίγουν  προβλήματα παιδείας και επιστημονικής έρευνας. Είναι συνήθως άνθρωποι μακράν μιας φθαρτικής δημοσιότητας, που αποφεύγουν τον τηλεοπτικό φακό, η ο ίδιος δεν τους αναζητά. Εκπροσωπούν όμως, αυτοί και πολλοί άλλοι, το επιστημονικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας –μια “παράλληλη” Ελλάδα- που παρά τις ποικίλες δυσκολίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διαθέτει πάθος και οραματισμό, ενώ  έχει σπουδαία  επιτεύγματα να επιδείξει .

kaspiris1Η τηλεόραση μπορεί να παίξει τον ρόλο της ανάδειξης προσωπικοτήτων ,πιστεύεις οτι πλησίασες στην αρχική σου ιδέα?     

Η δύναμη της τηλεόρασης είναι τεράστια και βέβαια μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο , τον  παίζει κάθε μέρα , μόνο που προωθεί το λάιφ στάιλ και αναδεικνύει την ανθρώπινη βλακεία … Η εκπομπή μας νομίζω ότι τελικά φέρνει σε επαφή τον έλληνα τηλεθεατή (αυτό το μικρό σε αριθμό κοινό)  που είναι πρόθυμος να περιμένει τα μεσάνυχτα για να γνωρίσει κάποιους Ελληνες επιστήμονες  που ακούραστα, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με όπλο την επιστήμη τους διαπρέπουν και πασχίζουν για έναν κόσµο καλύτερο, για µια Ελλάδα που θέλει να πάει µπροστά.

Εισαι στον κινηματογραφικό και τηλεοπτικό χώρο αρκετά χρόνια , τα νέα μέσα που τα παρακολουθείς απο κοντά θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ή τελικά θα παραμείνουν ως τρυκ επικοινωνίας?      

Δεν είμαι αισιόδοξος , το διαδίκτυο όντως αποτελεί μία νέα πραγματικότητα που πολύ δύσκολα θα την χειραγωγήσουν , που όμως από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την κυρίαρχη τάση …
Δυστυχώς τα παραδοσιακά ΜΜΕ είναι πανίσχυρα, ελέγχουν την κοινή γνώμη και διαμορφώνουν το γούστο και επιβάλλουν την κυρίαρχη ιδεολογία της άκριτης υπερκατανάλωσης.

Γιατί κάνεις ντοκιμαντέρ?
kaspiris2Η αλήθεια είναι ότι κάνω περισσότερο τηλεόραση παρά ντοκιμαντέρ και εννοώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μου αναλώνεται σε τηλεοπτικές εκπομπές παρά σε δημιουργικά ντοκιμαντέρ , εκπομπές βέβαια με μεγάλο ενδιαφερον... για μένα και ελπίζω και για το κοινό.

Απο την δουλειά σου ξέρω οτι εχεις ασχοληθεί με δύσκολα θέματα. Η ψυχιατρική σε εχει απασχολήσει ,Πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία? Τα πρώτα ερεθίσματα.....

Η ιδέα ανήκει στη φίλη μου καθ. Φωτεινή Τσαλίκογλου με την οποία ασχοληθήκαμε (σε διάφορετικές φάσεις) με μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα …Όχι μόνο με τα θέματα της ψυχιατρικής αλλά και του γενικότερου εγκλεισμού όπως τις φυλακές αλλά και τους ανθρώπους του περιθωρίου και τους  μετανάστες.

Τώρα ασχολείσαι με την παραγωγή και σκηνοθεσία σε μια σειρα ντοκιμαντέρ στο σκάι τους “Μεγάλους Ελληνες” εχεις βρει τελικά τους μεγάλους Ελληνες?

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάθεση από τον ΣΚΑΙ , είναι αυτό που θα λέγαμε παραγγελία.  Πρόκειται για μία συνεργασία του BBC με τον ΣΚΑΙ και για μένα ήταν μία μεγάλη πρόκληση να φέρεις σε πέρας ενα τοσο δύσκολο project με τις προδιαγραφές του BBC.Η σειρά αυτή θα αρχίσει να προβάλλεται από τον Φεβρουάριο και θα συζητηθεί πολύ καθώς για την πραγματοποίηση της συγκροτήθηκε ένα αξιόλογο δημιουργικό τιμ από συναδέλφους σκηνοθέτες.

Γνωρίζουμε στην Ελλάδα τους Μεγάλους Ελληνες? 
Για τους Ελληνες όπως και για τις άλλες χώρες όπου πραγματοποιήθηκε αυτο το project ,  σημαντικοί είναι οι δημοφιλείς ! όπου βέβαια η δημοφιλία του καθενός δεν αξιολογείται με τα ίδια κριτήρια , θα μπορούσαμε να μιλάμε για ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

Ο κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια με την εκρηξη των ψηφιακών ,πιστέψαμε οτι θα περάσει σε μια ανοιξη απο τον βαρύ χειμώνα που βρίσκεται εδώ και χρόνια.Τι νομίζεις οτι δεν προωθεί α πράγματα?Τα μέσα ?Ο εαυτός μας? Η οπτική μας?

Η τεχνολογία αναπτύσεται αλλά δυστυχώς βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της βιομηχανίας του θεάματος . Το μόνο φυσικά που την ενδιαφέρει είναι να προωθήσει και να επιβάλλει τα προιόντα της ... Σε ένα τέτοιο πλαίσιο νομίζω ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλα πιο δημιουργικά προιόντα, τα οποία ειναι καταδικασμένα σε βαρύ χειμώνα !!
Από την άλλη πιστεύω ότι εμείς θα πρέπει να κάνουμε καλές ταινίες με επιμονή και υπομονή  και να αναζητούμε το κοινό για να τις προβάλλοουμε ... αυτή είναι η μοίρα του δημιουργού.

Τί σκέφτεσαι για το προσεχές διάστημα?
Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις μου με τον ΣΚΑΙ , είναι η ξεκούραση. Στην συνέχεια θα πρέπει να αξιοποιήσω την πολύ μεγάλη εμπειρία αυτής της συνεργασίας , τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και τεχνολογίας αφού νομίζω ότι ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό προιόν που έγινε και παραδόθηκε σε HD . Από την άλλη πρέπει να σου ομολογήσω ότι έχω την ανάγκη να κάνω κάτι πιο δημιουργικό ... πιο απλό ! 

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Ηταν μια ευχάριση συζήτηση για να σκεφτούμε και να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Σε ευχαριστώ και εγώ ...

Συνέντευξη του Γ. Γραμματικάκη στην Ελευθεροτυπία 24/12/08

WEB Γιάννης Κασπίρης http://www.kaspiris.gr

 

 

 

Όλο και περισσότερο στις σημερινές Δημοκρατίες οι ελεύθεροι πολίτες αισθάνονται δεμένοι χειροπόδαρα , ακινητοποιημένοι από την μοναδική αλήθεια που επιβάλλουν τα ΜΜΕ. Το μέσο πλέον προσδιορίζει τους όρους με τους οποίους ¨στοχαζόμαστε¨ (ή δεν στοχαζόμαστε) , η επιρροή του αφορά όχι μόνο πάνω σε ποια θέματα σκεπτόμαστε αλλά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε.

η ταινία
Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
παραμένει επίκαιρη...
 

 

<

Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty