Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επιδιώκει τη διασύνδεση των μνημείων με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την ανάπτυξη σύγχρονων πολιτιστικών θεσμών. Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ συνδέουν τα μνημεία με τους ανθρώπους και προκαλούν το ενδιαφέρον τους για επισκέψεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την έγκριση του αιτήματος του Δήμου Αθηναίων για εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας (Αθήνα by Art) στο πλαίσιο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων (26/19.7.2004).
Την έγκριση του αιτήματος του οργανισμού "Αθήνα 2004" περί τοποθετήσεως κατά το διάστημα από τις 29 Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2004: α) του διαδραστικού έργου της J. Meejin Yoon "White Noise, white light", στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου του Διονύσου, β) του γλυπτού (σημάντρου) του Paul Matisse "Olympic bell for Athens", στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου και γ) ηχητικών συστημάτων επί του πεζοδρόμου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και πάλι στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (26/19.7.2004). Έγκριση του Προγράμματος του Ελληνικού Φεστιβάλ για παραχώρηση του Ωδείου Ηρώδου Αττικού (Συνεδρίαση 14/5.4.2005), έγκριση Προγράμματος του Ελληνικού Φεστιβάλ για Παραχώρηση Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου και Μικρού Θεάτρου Επιδαύρου (Συνεδρίαση 21/31.5.2005). Το Συμβούλιο εξετάζει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, προκειμένου το περιεχόμενό τους να συνάδει με τον χαρακτήρα των μνημείων.
Παραχώρηση του Αρχαίου Ωδείου Πατρών ( Συνεδρίαση 21/31.5.2005).
Το Συμβούλιο, αφουγκραζόμενο τις κοινωνικές απαιτήσεις, διαθέτοντας κοινωνική ευαισθησία και συμμεριζόμενο τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των νέων γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης του Μικρού Θεάτρου Επιδαύρου στους τελειόφοιτους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ( Συνεδρίαση 21/ 31.5.2005).
Εκδηλώσεις όμως δεν γίνονται μόνο στην Αθήνα και την Αργολίδα (συνήθεις χώρους εκδηλώσεων). Έτσι το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ:
Θεατρικής παράστασης στον περιβάλλοντα χώρο της νεκρόπολης της Αιανής (Συνεδρίαση 30/28.7.2005)
Μουσικές εκδηλώσεις στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης (Συνεδρίαση 30/ 28.7.2005)
Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο Δίου (Συνεδρίαση 26/5.7.2005)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εκθέσεις: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη διοργάνωση εκθέσεων τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή, αλλά και για τον δανεισμό έργων από ελληνικά μουσεία σε εκθέσεις του εξωτερικού. Οι εκθέσεις προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, το κλασικό ιδεώδες και τα καθιστούν ευρύτερα γνωστά, ενώ συχνά αποτελούν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό - πολιτιστικό - κοσμικό γεγονός με οικουμενική απήχηση. Αναφέρουμε κάποιες από τις εκθέσεις με τις οποίες "ασχολήθηκε" το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε διάφορες Συνεδριάσεις του:
Έκθεση στο Ωνάσειο Ίδρυμα Ν. Υόρκης (Δεκέμβριος 2006) " Αθήνα και Σπάρτη από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι τις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου" (Συνεδρίαση 37/27.9.2005).
Έκθεση "Η Μορφή της Αρχής: Καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και Πρώιμοι Πολιτισμοί της Αν. Μεσογείου, Μάιος - Αύγουστος 2006" από το Ίδρυμα Ν. & Π. Γουλανδρή.
Έκθεση "The World of Byzance" Muenchen, Museum fuer Vor - und Fruehgeschichte.
Έκθεση στο Ωνάσειο Ίδρυμα της Ν. Υόρκης με θέμα "Μ. Αλέξανδρος Βασιλεύς των Μακεδόνων".
Έκθεση "Το Εργαστήριο Φειδία" στο Pergamon Museum του Βερολίνου.
Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα: το Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας επί των γενικών κατευθύνσεων της αρχαιολογικής πολιτικής, ασχολείται συνεπώς και με τη δράση-έργο των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών. Οι Σχολές υποβάλλουν το ετήσιο και πενταετές πρόγραμμα δράσης τους, αλλά το Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των δραστηριοτήτων τους. Οι ξένες Σχολές υποχρεούνται να καταθέσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασκαφών, το συμμετέχον σε αυτές προσωπικό, βιογραφικά των επιστημονικών συνεργατών τους, καθώς και χρονοδιάγραμμα εργασιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το Συμβούλιο δύναται να γνωμοδοτήσει υπέρ της ανάκλησης άδειας ανασκαφής, της διακοπής εργασιών, καθώς και του αποκλεισμού μελών των Σχολών από ανασκαφικές εργασίες στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ανασκαφή Κεραμεικού από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (Συνεδρίαση 11/15.3.2005).
Έρευνα Επιφανείας στην Κνωσσό από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή (Συνεδρίαση 18/10.5.2005).
Ανασκαφή Μαλλίων (Συνεδρίαση 14/10.5.2005).
Ανάκληση άδειας ανασκαφής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής (στη Γόρτυνα) μετά τη θραύση αγάλματος. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Συνεδρίαση 40/19.10.2005) επέτρεψε τη συνέχιση της ανασκαφής, ενώ πρότεινε "ποινές" για τους υπεύθυνους του ατυχήματος.
Γρηγόρης Γρηγορακάκης
Αρχαιολόγος, Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Κώστας Νικολέντζος
Αρχαιολόγος, Γραφείο Γενικού Γραμματέα