Αναλυτικά οι δύο εκθέσεις:
- Lost/ Vanguard/ Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935)
Lost- Alexei V. Babichev, Varvara D. Bubnova, Karel Ioganson, Ivan V. Kliun, Gustav G. Klucis, Boris D. Korolev, Ivan A. Kudriashev, Nikolai A. Ladovsky, EL Lissitzky, Konstantin K. Medunetskii, Solomon B. Nikritin, Liubov S. Popova, Ivan A. Puni, Aleksandr M. Rodchenko, Vladimir A. Stenberg, Nikolai M. Suetin, Nikolai M. Tarabukin, Vladimir E. Tatlin, Konstantin A. Vialov, UNOVIS – MALEVICH CIRCLE
Vanguard- Costakis Collection
Found- Richard Pare (GB)
Την επιμέλεια της έκθεσης συνυπογράφουν η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, David Sarkisyan και ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Όπως εξηγεί η κυρία Τσαντσάνογλου, μέσα από την έκθεση αυτή «παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού αλλά και η σχέση ζωγραφικής- αρχιτεκτονικής μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική. Έτσι, τα σχέδια των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας εντάσσονται οργανικά στο φυσικό αστικό τοπίο. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο “Lost” παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, στη δεύτερη με τίτλο “Vanguard” παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή Κωστάκη, με έμφαση στην περίοδο του κονστρουκτιβισμού, ενώ στην τρίτη με τίτλο “Found”, ο γνωστός φωτογράφος Richard Pare φέρνει στο φως ό,τι έχει διασωθεί από την ρωσική πρωτοποριακή αρχιτεκτονική σήμερα και στη μορφή που έχει διασωθεί.
Συνεπώς η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής επιστημονικής έρευνας που έγινε από τρεις διαφορετικές πηγές: το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας τεκμηρίωσε ένα μοναδικό αρχειακό υλικό, ο φωτογράφος Richard Pare ταξίδεψε σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση και κατέγραψε την κατάσταση των κτιρίων, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο που προκαλεί προβληματισμούς γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε σήμερα τα νεώτερα μνημεία και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τεκμηριώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά υλικό από τη συλλογή Κωστάκη, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μικρά σχέδια που καταγράφουν τη σχέση της εικαστικής δημιουργίας με την αρχιτεκτονική της πρωτοπορίας. Το σύνολο της έρευνας αυτής παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε τρεις οργανικά συνδεδεμένες ενότητες στο Κρατικό Μουσείο και ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ιστορικών και επιμελητών διεθνώς».
Ο επισκέπτης στο πρώτο μέρος της έκθεσης («Lost») θα έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες αρχείου με ρωσικά κτήρια κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής των δεκαετιών 1920-1930.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και είναι αντιπροσωπευτικές της δουλειάς των σημαντικότερων Ρώσων και Σοβιετικών αρχιτεκτόνων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας. Τα κτίρια αυτά αποτελούν σημαντικό τμήμα της διεθνούς εξέλιξης της αρχιτεκτονικής και επηρέασαν το έργο αρχιτεκτόνων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: το σπίτι του αρχιτέκτονα Κονσταντίν Μέλνικοφ, η κοινοβιακή κατοικία Ναρκομφιν του Μοσίζέι Γίνσμπουργκ, και το κτίριο της Ένωσης Συνεταιρισμών, το μοναδικό κτίριο που έχτισε ο Λε Κορμπιζιέ στη Μόσχα.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης («Vanguard») παρουσιάζονται σχέδια, πίνακες και μακέτες από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που καλύπτουν την περίοδο από το 1915 ως το 1932, με ιδιαίτερη έμφαση στη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για έργα που άλλοτε είναι αμιγώς αρχιτεκτονικά, κυρίως όμως μελετούν τα όρια μεταξύ της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, ταξινομημένα και τεκμηριωμένα.
Το τρίτο μέρος της έκθεσης («Found») περιλαμβάνει φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Richard Pare από την σειρά του με τίτλο «Lost Vanguard».
Ο Pare ταξίδευε επί μία δεκαετία στη Ρωσία και την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και κατέγραφε με τη φωτογραφική του μηχανή τα κτίρια που οι δημιουργοί τους είχαν σχεδιάσει εμπνευσμένοι από την ιδεολογία και αισθητική των πρώτων χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Η έκθεση του Pare παρουσιάστηκε το 2006 στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και το 2007 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Γενικότερα η έκθεση γεννά προβληματισμούς για την συντήρηση, την επανάχρηση και την αντιμετώπιση των μνημείων του νεώτερου πολιτισμού στις μέρες μας.
Το θέμα αυτό θα αποτελέσει και τον πυρήνα ομιλιών και συζητήσεων στο συνέδριο που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης.
Info:
Επιμελητές: David Sarkisyan, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Μαρία Τσαντσάνογλου
Βοηθός επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού
Συγγραφείς Καταλόγου: Jean-Luis Cohen, Christina Lodder, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Richard Pare, David Sarkisyan, Vladimir Sedov, Tim Tower, Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη τηλ. 2310-589.152
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 10:00-14:00 και 17:00-21:00- Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Σεπτεμβρίου- Καπνομάγαζα: Αινίγματα, τάξη και κενότητα
Καμίλο Νόλλας
Τα εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, φωτογραφίζει ο Καμίλο Νόλλας. Ο φωτογράφος περιπλανιέται με το φακό του μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.
Info:
Επιμελητής έκθεσης και έκδοσης: Θανάσης Μουτσόπουλος
Χώρος: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Ξάνθη
Διάρκεια έως 6 Ιουνίου
Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης