{mosimage}Οι «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» είναι η νέα φιλόδοξη παραγωγή που ετοιμάζει ο ΣΚΑΪ και είναι βασισμένη σ’ ένα προϊόν του BBC. Ένα μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός που θα αναδείξει τον σημαντικότερο Έλληνα όλων των εποχών. Η επιλογή θα γίνει μέσα από προσωπικότητες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και βρίσκονται στη μνήμη όλων μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολιτική ζωή, στον αθλητισμό, στα γράμματα, στις τέχνες και στην πρόοδο της χώρας. Άνθρωποι που αγωνίσθηκαν για τα πιστεύω τους, που ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους και μνημονεύονται μέχρι σήμερα, παρόλο που μπορεί να έχουν περάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια από τον θάνατό τους.


Είναι προσωπικότητες που κέρδισαν την αγάπη του ελληνικού λαού μέσα από τη δουλειά τους ή το έργο τους. Είναι Έλληνες που βρίσκονται δίπλα μας και τους θαυμάζουμε ή έχουν φύγει από τη ζωή αλλά εμείς εξακολουθούμε να τους θυμόμαστε.

Η σειρά θα αναδείξει τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών, αφού πρώτα ξεχωρίσει μία εκατοντάδα και στη συνέχεια καταλήξει σε μία δεκάδα.


Σε όλη την διαδικασία, πρωταγωνιστικό ενεργό ρόλο έχει το κοινό. Από το στάδιο της πρότασης των υποψηφιοτήτων μέχρι εκείνο της τελικής ανάδειξης του πρώτου, τον τελικό λόγο θα έχει ο τηλεθεατής.
Η παραγωγή «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» θα αποτελείται από έναν «πρόλογο», δέκα επεισόδια κι έναν «επίλογο».

Κεντρικός παρουσιαστής της σειράς θα είναι ο Αλέξης Παπαχελάς, ενώ τα ονόματα των «παρουσιαστών» του κάθε επεισοδίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

Στην πρώτη φάση της προσπάθειας αυτής, θα προσδιοριστούν, μέσω δημόσιας πρότασης, 100 επίλεκτοι Έλληνες.
Οι 100 πρώτοι σε ψήφους θα παρουσιαστούν, με αντίστροφη μέτρηση, σ’ ένα τετράωρο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο δίωρα μέρη. Αυτοί μπορεί να είναι προσωπικότητες από χώρους όπως οι τέχνες, η επιστήμη, ο αθλητισμός, η πολιτική... ή όποιος άλλος κριθεί σημαντικός από τον ψηφοφόρο-θεατή, που θα υποστηρίξει και θα προωθήσει τον Έλληνα ή την Ελληνίδα που ξεχωρίζει.

Όλοι οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τις σημαντικότερες προσωπικότητες μεταξύ άλλων για την:

 • πολιτιστική κληρονομιά
 • μεγαλοφυΐα
 • ηγεσία
 • ανδρεία
 • ευσπλαχνία
 • ερμηνεία / εκτέλεση
 • επιστημονική συμβολή
 • επίδοση στην ειδικότητά του

 

Η ψήφος είναι ανοιχτή και μπορεί να αφορά από έναν ηθοποιό μέχρι έναν επιστήμονα και από έναν ποδοσφαιριστή μέχρι έναν στρατιωτικό ή πολιτικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεγάλη Βρετανία στους δέκα κορυφαίους Βρετανούς είχαν αναδειχθεί μεταξύ άλλων ο Τσόρτσιλ και ο Νεύτων αλλά και ο Τζον Λένον με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ,ενώ μέσα στην 100άδα ήταν τρεις από τους Μπιτλς .

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 20 ημέρες και οι 100 επικρατέστεροι θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κοινού, που θα γίνει μέσω τηλεφώνου, SMS και της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία ψήφισαν 30.000 άτομα, προτείνοντας 10.000 διαφορετικές προσωπικότητες.

Χώρες που παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία τη δική τους, «εθνική» εκδοχή της σειράς, εκτός της Μεγάλης Βρετανίας είναι οι: Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Φινλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αργεντινή, Ουκρανία, Καναδάς, Ολλανδία και Νότιος Αφρική.

Στη δεύτερη φάση, οι δέκα πρώτες σε ψήφους προσωπικότητες θα παρουσιαστούν αναλυτικά, μέσα από ισάριθμα ωριαία ντοκιμαντέρ, που θα οδηγήσουν, μέσω ενός δημόσιου διαλόγου και συνεχών ψηφοφοριών στη μεγαλύτερη προσωπικότητα.
Κάθε ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ-πορτρέτα θα έχει τον δικό του παρουσιαστή (10 συνολικά για ολόκληρη τη σειρά), που με πάθος θα επιχειρηματολογεί υπέρ της δικής του επιλογής .

Οι παρουσιαστές αυτοί, θα υποστηρίξουν θερμά την προσωπικότητά που ξεχωρίζουν και στην τρίτη φάση.
Στην φάση αυτή θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο debate, σε απ’ ευθείας μετάδοση με ενεργή συμμετοχή 250 πολιτών και συντονιστή τον κεντρικό παρουσιαστή Αλέξη Παπαχελά.

Την παραγωγή επιμελούνται οι Γιάννης Κασπίρης και ο Γιώργος Κολόζης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συμβάλλει στην υλοποίηση ενός μεγάλου τηλεοπτικού γεγονότος, στηρίζοντας ένα φάσμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που αφορούν κυρίως στον πολιτισμό και στον άνθρωπο, όπως είναι η παραγωγή που ετοιμάζει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το BBC και θα αναδείξει τους σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών.


Η ψηφοφορία μπορεί να γίνει:
 • Μέσω sms στο 19400 και γράφοντας Ε κενό και έως 5 ονόματα της επιλογής σου (Mediatel €0,30. Συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)
 • Μέσω τηλεφώνου στο 90 11 40 40 40 (Ηχογραφείτε έως και 5 ονόματα της επιλογής σας). (Mediatel €0,595 ανά κλήση από σταθερό, €0,95 ανά κλήση από κινητό. Συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)
 • Μέσω της ιστοσελίδας http://www.skai.gr/greatgreeks/