{mosimage}Ένα μέρος της κινηματογραφικής παραγωγής της Βραζιλίας παρουσιάζει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων αφιερωμάτων του στην εθνική κινηματογραφία μιας χώρας.Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της Βραζιλίας, ξεκινώντας από το Cinema Novo της δεκαετίας του 1960 και φτάνοντας έως τις πιο πρόσφατες παραγωγές, από τα μέσα του 1990 ως τις μέρες μας.
Με εμπνευστές τους σκηνοθέτες Γκλάουμπερ Ρόχα, Νέλσον Περέιρα ντος Σάντος, Κάρλος Ντιέγκες και Ζοακίμ Πέντρο ντε Αντράντε, το Cinema Novo αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με επιρροές από το νεορεαλισμό και με παράλληλη πορεία με το γαλλικό νέο κύμα, την εποχή που η χώρα βίωνε έντονα κοινωνικά, πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα.
{mosimage}
Οι ταινίες εκείνης της εποχής, όπως το «Γη σε έκσταση» ( Terra em Transe) του 1967 του Γκλάουμπερ Ρόχα, παρουσίαζαν με ρεαλισμό την φτώχια και την κοινωνική αδικία στη χώρα, ενώ παράλληλα δεν χάνονταν η ζωντάνια και τα χρώματα της βραζιλιάνικης κουλτούρας και καθημερινότητας.
Μία νέα εποχή για τον βραζιλιάνικο κινηματογράφο ξεκίνησε από το 1993 κι έπειτα, μετά από μία μακρόχρονη ύφεση, με τη δημιουργία δημοφιλών ταινιών που είχαν απήχηση στο κινηματογραφόφιλο κοινό παγκοσμίως.
Ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της χώρας αυτής της γενιάς, ο Βάλτερ Σάλες, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του αφιερώματος, έδωσε ταινίες όπως την «Ξένη γη» (Terra Estrangeira) το 1996 και τη βραβευμένη «Ο κεντρικός σταθμός» (Central do Brazil) το 1998, με τις οποίες ουσιαστικά ξεκίνησε η αναγέννηση του βραζιλιάνικου κινηματογράφου. Μάλιστα, ο Σάλες πέρσι έκανε αγγλόφωνη ταινία, το «Στοιχειωμένο νερό» (Dark Water) και τον ακολούθησε ο Φερνάντο Μεϊρέλες με τον πασίγνωστο «Επίμονο Κηπουρό» (The constant gardener). Άλλο δείγμα αυτής της αναγέννησης είναι και η ταινία «Η πόλη του Θεού» (Cidade de Deus) του 2002, του Φερνάντο Μεϊρέλες, που ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ ενώ το φιλμ «Οι δυο γιοι του Φρανσίσκο» (Dois filhos de Francisco) του 2006 του Μπρένο Σιλβέιρα, έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων των τελευταίων δέκα χρόνων.
Παρόλο που τα δεδομένα στη Βραζιλία έχουν αλλάξει από την εποχή του Cinema Novo, ο κινηματογράφος της χώρας εξακολουθεί να ασχολείται με ρεαλισμό με τα κοινωνικά προβλήματα, πάντα με ευαισθησία και συναίσθημα.
{mosimage}
Το αφιέρωμα, που συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση σε επιμέλεια του Νίκου Σαββάτη, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Grupo Novo de Cinema e TV, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικού της Βραζιλίας και με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα.
Οι ταινίες του αφιερώματος στο βραζιλιάνικο κινηματογράφο θα παρουσιαστούν και στην Αθήνα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Μικρόκοσμος από τις 30 Νοεμβρίου και για μια εβδομάδα.
Οι ταινίες του αφιερώματος:
ΞΕΡΕΣ ΖΩΕΣ / VIDAS SECAS / BARREN LIVES, Nelson Pereira Dos Santos, 1965
ΓΗ ΣΕ ΕΚΣΤΑΣΗ / TERRA EM TRANSE / EARTH ENTRANCED, Glauber Rocha, 1967
BYE BYE BRAZIL, Carlos Diegues, 1979
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ / O QUATRILHO, Fabio Barreto, 1995
ΞΕΝΗ ΓΗ / TERRA ESTRANGEIRA / FOREIGN LAND, Walter Salles, 1996
ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ Τ’ ΑΣΤΡΑ / UM CEU DE ESTRELAS / A STARRY SKY, Tata AMARAL, 1997
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ / CENTRAL DO BRASIL / CENTRAL STATION, Walter Salles, 1998
ΤΟ ΟΣΤΡΑΚΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ / A OSTRA E O VENTO / THE OYSTER AND THE WIND, Walter Lima Jr, 1998
Ο ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ / LAVOURA ARCAICA / TO THE LEFT OF THE FATHER, Luiz Fernando Carvalho, 2001
Ο ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ / O INVASOR / THE TRESPASSER, Beto Brant, 2001
Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ / CIDADE DE DEUS / CITY OF GOD, Fernando Meirelles, 2002
ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΑΝΓΚΟ / AMARELO MANGA / MANGO YELLOW, Claudio Assis, 2002
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ / O HOMEM QUE COPIAVA / THE MAN WHO COPIED, Jorge Furtado, 2003
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΡΟΥ, Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ / CARANDIRU, Hector Babenco, 2003
Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΑΣ / CASAMENTO DE ROMEU E JULIETA / ROMEO AND JULIET GET MARRIED, Bruno Barreto, 2004
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ / CONTRA TODOS / UP AGAINST THEM ALL, Roberto Moreira, 2004
ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ / DOIS FILHOS DE FRANCISCO / TWO SONS OF FRANCISCO, Breno Silveira, 2005
ΣΙΝΕΜΑ, ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΥΠΕΣ / CINEMA, ASPIRINAS E URUBUS / CINEMA, ASPIRINAS AND URUBUS, Marcelo Gomes, 2005