Off Canvas sidebar is empty

Vaasa Climate Change Conference and Networking Forum 2019

Vaasa Climate Change Conference and Networking Forum 2019 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διεθνές συνέδριο δυκτίωσης για την κλιματική αλλαγή που ελαβε χώρα στην πόλη Vaasa της Φινλανδίας από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019. Ηταν μια τριήμερη εκδήλωση που συνδύασε με επιτυχία το επιστημονικό συνέδριο με κινηματογραφικό πανόραμα βραβευμένων ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετείαν συνολικά 72 ατομα απο 36 οργανισμούς απο 11 χώρες. Ητοι, επτα εκπαιδευτικοί οργανισμοί, εννέα επιχειρήσεις, επτά σύλλογοι, πέντε δίκτυα και ερευνητικοί οργανισμοί, έξη κινηματογραφικά φεστιβαλ και το πολιτιστικο κέντρο και οι βιβλιοθήκες της πόλης Βαασα. Στο συνέδριο δήλωσαν συμμετοχή 110 άτομα ενω την εκδήλωση παρακολούθησαν τις τρεις μέρες συνολικά γύρω στα 1000 άτομα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην εκδήλωση το Διεθνές Φεστιβαλ Ψηφιακού κινηματογράφου της Αθήνας στη συνεδρία των κινηματογραφικών φεστιβάλ γιατι έχει διαπρέψει τα τελευταία 6 χρόνια στον τομέα της εκλαίκευσης της επιστήμης, με τα 5 ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΝ ΤΑΙΝΙΏΝ που διοργάνωσε με μεγαλη επιτυχία στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

 

Το συνέδριο έλαβε χώρα κατα τις δυο πρώτες μέρες στο πανεπιστήμιο της πόλης Βάσα και κατάφερε να φέρει κοντά, φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές, πολιτικούς, ακαδημαικούς, clean-tech επιχειρηματίες, ακτιβιστές, μαθητές λυκείου, αλλα και σημαντικά δίκτυα συνεργασίας που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται ηδη στον τομέα της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας όπως το νεοιδρυθέν Nordic Energy Equality Network (NEEN) το οποίο δημοσίευσε και την επίσημη ιστοσελίδα του https://neen.network, στο άνοιγμα της εκδήλωσης.

Το διοικητικό συμβόύλιο του Nordic Energy Equality Network (NEEN)

Η επίσημη έναρξη του Δικτύου Σκανδιναβικής Ενέργειας (NEEN) συγκέντρωσε σημαντικούς παράγοντες στον ενεργειακό τομέα και από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες. Η Karina Barnholt Klepper, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου απο τη Νορβηγία, αναφέρθηκε για το όραμα του NEEN για εξασφάλιση της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας στην ανάπτυξη της ενέργειας του αύριο.

"Το NEEN θα το κάνει αυτό, καθιστώντας τον ενεργειακό τομέα όλο και περισσότερο ελκυστικό για τις γυναίκες και τονίζοντας τα πρότυπα ρόλων", ανέλυσε η Sofia Elamsson, Γραμματέας του Συμβουλίου απο τη Σουηδία. Εκπρόσωποι από το ακαδημαϊκό, βιομηχανικό και δημόσιο τομέα ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επίσης εθνικά δίκτυα, όπως η Kraftkvinnorna από τη Σουηδία και η ”Γυναίκα στην Ενέργεια” απο την  Ισλανδία, μοιράστηκαν τις επιτυχημένες τους ιστορίες για την αύξηση της ισότητας των φύλων στον τομέα της ενέργειας στις χώρες τους, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Οι εισηγήσεις στο πανεπιστήμιο της Βάασα

Οι 5 βασικές εισηγήσεις στο πανεπιστήμιο, πλαισιώθηκαν απο εισαγωγικά πεντάλεπτα βίντεο απο επιλεγμένα αποσπάσματα ντοκιμαντερ που είχαν σχέση με το αντικέιμενο, ενώ μετα το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες πάνελ συζητήσεις με ευρεία κοινωνική συμμετοχή σχεδον απο όλα τα κοινωνικά στρώματα.  

Τα κύρια συμπεράσματα μεσα απο τις 5 συνεδρίες στο Πανεπιστήμιο της Βασα είναι:

  1. Λύσεις σε τοπικο επίπεδο https://catalogue.cleantechkvarken.com/company/vaasa-biogas-busses/ βασισμένες στην καινοτομία και σε νέες πρακτικές σωστής (και κερδοφόρας) διαχείρισης απορριμμάτων, έχουν σήμερα τη δυναμική να εφαρμοστούν και σε παγκόσμιο επίπεδο σε χώρες που το έχουν ανάγκη, συνεπώς, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο γρήγορo μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομιάς που χρειάζεται εσπευσμένα η ανθρωπότητα σήμερα. Ειδικά τον τομέα της ανακύκλωσης, θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα απο πολλές χώρες και να παραμεριστούν οι εκούσιες επιβραδυντικές τακτικές και αντιλήψεις του περασμένου αιώνα, ο λαικισμός και οι πολιτικές σκοπιμότητες.

 

  1. NEEΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ / ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επίσης η ανάδυση νεων ψηφιακών οικονομιών, οπως αυτη των 4000 και πλέον δορυφόρων που θα λειτουργήσουν απο το 2020 και μετα, ηταν ένα απο τα ελπιδοφόρα μυνήματα της δεύτερης συνεδρίας της εκδήλωσης.

Η νέα αυτη οικονομία διαστημικού χαρακτήρα, θα δημιουργήσει ένα φάσμα νέων επιχειρήσεων με νέες θέσεις εργασίας, που θα παρέχουν υπηρεσίες εστιάζοντας και αναλύοντας πληροφορίες και δεδομένα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως αυτη που εστιάζει στο Αρχιπέλαγο του Κβάρκεν, με σκοπό την αποφυγή οικονομικών ζημιών σε επιχειρήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

O ρόλος και η αξία του οπτικοακουστικού μέσου (φιλμ)

Επίσης αναγνωρίστηκε απο όλους η αξία του ”οπτικοακουστικού μεσου” (φιλμ), σαν ενα απο τα καλύτερα μέσα διάδοσης των θετικών αφηγημάτων για την καλύτερη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση Vaasa Climate Change Conference and Networking Forum 2019 των απλών πολιτών, που αποτελεί το κλειδί  για την γρήγορη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εγινε γενικά αποδεκτό οτι το φίλμ συμβάλει στην καλύτερη οπτικοποίηση των προβλημάτων και των λύσεων και δημιουργεί δυνατά συναισθήματα τον απλό κόσμο, πολύ πιο δυνατα απο τις στατιστικές και τα επιστημονικά διαγράμματα που χρησιμοποιούνται κατα κανόνα στα επιστημονικά συνέδρια. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενέστερα και στη συνεδρία των φεστιβάλ, αλλα και μεταξύ των συνέδρων εκτος κινηματογραφικού πλαισίου, στις συνεντεύξεις στο media room: βλ. βίντεο: https://youtu.be/eZ25nEQP60w

Η Τρίτη συνεδρία οργανώθηκε απο το Nordic Energy Equality Network (NEEN) και είχε σαν θεμα:

"Πώς οι γυναίκες επιταχύνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη η ενέργεια”

Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η δημοσιογράφος και σύμβουλος Viktoria Raft απο τη Σουηδία, η οποία είναι μια από τις δημιουργούς του σουηδικού δικτύου Γυναίκες στην Ενέργεια το οποίο ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να καταστήσει πιο ορατές τις γυναίκες και τον ρόλο τους στον ενεργειακό τομέα.

Η κ. Raft αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες όχι μόνο λόγω του ζητήματος της ισότητας αλλά και επειδή χρειάζεται να αναζωογονηθεί, καθώς πολλοί άνθρωποι πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση και η πρόσληψη νεων ανθρώπων όλων των φύλων είναι απαραίτητη. Παράλληλα, υπογράμμισε οτι ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει μεγαλύτερη ζήτηση φιλικών προς τον πελάτη λύσεων και προσαρμογής στην έξυπνη τεχνολογία και η προσέλκυση ανθρώπων από διαφορετικό υπόβαθρο, πολιτισμούς και ηλικίες, είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά για να καταστήσει τον τομέα επιτυχημένο με αυτές τις προκλήσεις. "Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αλλά είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μπορούμε να τα κάνουμε μαζί. Το δίκτυο εργάζεται για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στον κλάδο και εχει σκοπό για να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στις διευθύνσεις και στις ομάδες διαχείρισης.

H καθηγήτρια πανεπιστημίου Marie Münster από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) επισήμανε μεταξύ άλλων την έρευνα που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιλυθεί, εάν οι γυναίκες συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό. Σε ένα πλήρες δυναμικό σενάριο όπου οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ισότιμους ρόλους στην αγορά εργασίας, το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από αρκετά για να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η  Münster υπογράμμισε και την δήλωση του κ. Carlos Moedas, ευρωπαίου επίτροπου για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία: «Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ανησυχίας για τις γυναίκες. πρέπει να έχει σημασία για όλους μας. Εάν θέλουμε να πάρουμε την επιστημονική αριστεία στο επόμενο επίπεδο, εάν θέλουμε να προσφέρουμε επιστημονικές λύσεις στις πολλές επείγουσες και πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα στο παιχνίδι.

 Η κ. Pirjo Jantunen, διευθύντρια ανάπτυξης επιχειρήσεων στην εταιρεία Helen στη Φινλανδία, μίλησε για τη σημασία που έχει η ποικιλομορφία στους χώρους εργασίας, υποστηρίζοντας και πάλι ότι αυτό είναι απαραίτητο για την τόνωση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Τα διαφορετικά υπόβαθρα δημιουργούν διαφορετικές σκέψεις και τελικά ένα πιο καινοτόμο εργατικό δυναμικό. Η κ. Jantunen εξήγησε την έλλειψη διαφοροποίησης, δείχνοντας ότι η ενεργειακή βιομηχανία είναι αρκετά σταθερή και διατηρώντας αυτή τη σταθερότητα, η ομάδα των εργαζομένων εξακολουθεί να είναι ομοιογενής. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε μια έρευνα που δείχνει επίπεδα προκατειλημμένης συμπεριφοράς και ότι τα στερεότυπα για τις αξίες των ανδρών συγκριτικά με αυτες των  γυναικών, ειναι ριζωμένα βαθιά στον πολιτισμό μας. Η κ. Jantunen υποστήριξε ότι αυτό είναι ορατό ηδη από την παιδική ηλικία και πώς μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα, πως αυτα μπορούν να επηρεαστούν στην επιλογή της εκπαίδευσης και της σταδιοδρομίας τους. Τόνισε επίσης  τη σημασία της ενθάρρυνσης των κοριτσιών να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), αλλά και επίσης, ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να αμφισβητήσει τα στερεότυπα και να στρατολογήσει κόσμο εκτός STEM.

Η κ. Jantunen ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ένα πρόσωπο που αμφισβητεί δυναμικά ολα αυτά τα στερεότυπα, την πασίγνωστη νεαρή ακτιβίτρια της κλιματικής αλλαγής Greta Thunberg, η οποία ήταν σαφώς και αυτη στο προσκήνιο της εκδήλωσης στη Βασα μετά από μια ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη την ίδια εβδομάδα.

Τέλος, " Η κ. Ragnheiður Elín Árnadóttir, πρώην Υπουργός Ενέργειας της Ισλανδίας, δημοσίευσε την τελευταία έκθεση  «Η ποικιλομορφία των φύλων στον ισλανδικό ενεργειακό τομέα» και ειπε ότι η έκθεση δείχνει ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ιδίως στα ισλανδικά συμβούλια, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μεχρι την ισότητα. Η κ. Árnadóttir επιβεβαίωσε μεσα απο την εμπειρία της και ως υπουργός,  οτι οι αποκαλούμενες ”καταστάσεις γυαλινης οροφής” συμβαίνουν συχνά στις γυναίκες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτική. Μια γυναίκα που παίρνει πολύ χώρο συχνά θεωρείται απειλή.  Η κ. Árnadóttir συμφώνησε σχετικά με την ποικιλομορφία, τονίζοντας ότι η ποικιλομορφία έχει οικονομικό νόημα και είναι καλό για τις επιχειρήσεις και συμφώνησε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά αθέμιτο ανταγωνισμο και ότι για αυτές υπάρχει πάντα ένα "αλλά"…  πχ. ”Είναι καλά μορφωμένη αλλά δύσκολο να εργαστεί...” η, ”..είναι πολυ εξειδικευμένη αλλά μπορεί να μην μπορεί να εργάζεται υπερωρίες”... και ούτω καθεξής. Αυτα συμβαίνουν διοτι οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ενέργεια έγιναν μονο από άντρες πριν από αιώνες και δυστυχώς παραμένουν σήμερα γι αυτό πρέπει να αλλάξουν το γρηγορώτερο: "Είμαστε τελικά στη λίστα των προσκεκλημένων, είμαστε προσκεκλημένες στο πάρτι, αλλά δεν είναι αρκετό - πρέπει να είμαστε στους διοργατωτές του πάρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πάνελ συζήτηση που ακολούθησε εδωσε στο κοινό την πεποίθηση ότι η μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια είναι κατι πολύ σημαντικό για να αποφασιστεί μόνο από ένα στενό τμήμα της κοινωνίας. Το ζήτημα της ενέργειας αφορά όλους μας και είναι ένα ζήτημα που έχει επίσης να κάνει με νοοτροπίες, κοινωνικές δομές και τον πολιτισμό γι αυτό και πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις προοπτικές της κοινωνίας. Η ποικιλομορφία αποδεικνύεται ότι αυξάνει τη δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα είναι μια πολύ αναγκαία συνιστώσα στον ενεργειακό τομέα σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για την ανθρωπότητα.

Λύσεις και  διεθνής βοήθεια στο πολυπαθές Ιρακ!

Η τεταρτη συνεδρία ειχε να κάνει με τις επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής στις άγονες και ημι-άνυδρες περιοχές της Μεσης Ανατολής και της Αν. Μεσογείου, με κύριους ομιλητές  δυο Ιρακινούς καθηγητές πανεπιστημίου απο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της πόλης  Luleå στη Σουηδία, τους κκ. Nahdir Al Ansari και  Qais Al-Madhlom.

Ο κ. Qais Al-Madhlom. ανέπτυξε  διεξοδικά το πως μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μεσω ενός νεου συστήματος υπογείου αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, προτείνοντας επισης λύσεις το στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει εντονα τελευταία το Ιρακ, που βρίσκεται στο έλεος της Τουρκίας αφού προμηθεύεται το 80% του νερού που χρειάζεται απο την χώρα του Ερντογάν.

Διαπιστώθηκε επίσης οτι  κατάσταση στην πολυπαθή αυτη  χώρα ειναι πολυ κρίσιμη καθως μαστίζεται απο διαφθορά στην πολιτική της σκηνή,  εμφύλιο μεταπολεμικο σπαραγμό, διεθνή τρομοκρατία, και ταυτόχρονα την απειλή καταστροφικού ατυχήματος στο φράγμα της Μοσούλης, μια πραγματικά ”ωρολογιακή βόμβα” που αν εκραγεί, περα απο τις εκατονταδες χιλιαδες νεκρούς, θα δημιουργήσει ένα νεο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη, της ταξεως των 6 εκατομυρίων προσφύγων συμφωνα με τους δυο ομιλητές, που τόνισαν οτι το Ιρακ πρέπει να γίνει προτεραιότητα της Ευρώπης για βοήθεια σε νέα έργα υποδομής βασισμένα σε νεες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα και θα μειώσουν τους παραπάνω κινδύνους.

 

Συνεντεύξεις Τύπου /Media Room στούς χώρους του πανεπιστημίου της Βαασα.

Η πεμπτη και τελευταία συνεδρία, που ήταν και η μεγαλύτερη σε συμμετοχή ομιλητών,  ειχε να κανει με Τοπικές λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο - Εμπειρίες απο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής"  και συμμετείψαν σε αυτήν 10 ομιλητές!

Την μέγαλη αυτη τελευταία συνεδρία στο πανεπιστήμιο διήυθηνε η Γερμανίδα ειδικός στην κλιματική αλλαγή κ. Stella Schaller. η οποία ανέλυσε στην αρχή γιατί οι τοπικές λύσεις έχουν μεγάλη σημασία και τους λόγους που τις  καθιστούν μοναδικές, όπως η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος με την κοινωνική και την οικονομική βιωσιμότητα, η δημιουργία κοινωνικής συμμετοχής, η σύνδεση και υποστήριξη νέων κοινών, πρακτικών και η καλλιέργεια αξιών (αλληλεγγύης)

Στις παρουσιάσεις της πέμπτης συνεδρίας έλαβαν μέρος: Elina Viitasaari / Center for Global Non-killing, Mika Vanhanen / ENO, Nabil Mousa / Waterkeepers in Iraq, Dr Wayne Visser/ Kaleidoscope Futures Ltd, Karoliina Lummaa / BIOS-research unit , Jukka Kajan / Founder of Joukon Voima, Asseri Laitinen / Teacher VAMK, Göran Östberg/VASEK, Frans Koivola/  Vaasa Lyceum student, UN Group.

Τις παρουσιάσεις ακολούθησε πάνελ συζήτηση  με ενδιαφερόμενα μέρη στην ομάδα, το καθένα με μοναδική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απο τους εξης χώρους:

o Εκπαίδευσης

o Επιχειρησιακός εκπρόσωπος

o Επιστημονική κοινότητα / πανεπιστήμιο (κυκλική οικονομία)

o Ακτιβιστής διεθνούς επιπέδου

o Νέοι ακτιβιστές από τη Φινλανδία

o Πολιτιστικοί εκπρόσωποι

Pop Day-Ημερα εκλαίκευσης-Το συνέδριο έρχεται  στην πόλη

Η τριτη και τελευταία ημέρα της εκδήλωσης ηταν ημέρα εορταστική και ημέρα εκλαίκευσης, οπου οι σημαντικές πληροφορίες που αναπτύχθηκαν διεξοδικά τις δύο πρώτες μέρες στο πανεπιστήμιο, κατάφεραν να φτάσουν στην καρδια της πόλης και στα μάτια και τα αυτιά των απλών ανθρώπων, στην βιβλιοθήκη και στο πολιτιστικο ”σπιτι” Φάνυ,  μέσω ενός πλούσιου σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες προγράμματος.

Το προγραμμα της τρίτης μέρας περιελάμβανε την συνεδρία των 6 κινηματογραφικών φεστιβάλ που προαναφέραμε, προβολές (ελευθέρας εισόδου) πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή, παρουσιάσεις βιβλίων και ερευνητικών έργων, έκθεση φωτογραφίας, θεατρική παράσταση για παιδιά και οικογένειες και μουσική συναυλία, αφήνοντας έτσι ενα χαρωπό και ελπιδοφόρο μύνημα στο κοινό στο τέλος της εκδήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ilias Missyris

Πολιτιστικός Συντονιστής της πολης Vaasa

Παραγωγός του Vaasa Wildlife Festival (Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης)

https://www.wildlifevaasaty.fi/vccc/    

https://www.facebook.com/vaasawildlifefestival/

Koyinta Art