{mosimage}Ενα πρόγραμμα βασισμένο στην φιλοσοφία της επίδρασης του φαγητού στην κοινωνία μέσα  από το θέατρο και τις άλλες μορφές τεχνών ΑΠΟ 14 ΕΩΣ ΚΑΙ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007 Στα πλαίσια του Καλλιτεχνικού Ευρωπαϊκού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000», η Πολιτιστική Εταιρεία  WORLD - CEF  υλοποιεί με την υποστήριξη   της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόγραμμα με γενικό τίτλο  “FEED THE ARTISTS, THAT FEED THE MIND”. Με την συμβολή  Τσέχων, Βουλγάρων, Ιταλών, Ισπανών, Άγγλων & Ελλήνων καλλιτεχνών  έγιναν σεμινάρια και ετοιμάζεται ένα συμπόσιο με διάφορα happening και μια σειρά παραστάσεων όλα  με επίκεντρο «την τροφή που δίνουμε στους καλλιτέχνες  για να  καλλιεργούν το μυαλό μας!». Ένα πρόγραμμα που αποδεικνύει  ότι η τροφή είναι  ένας δείκτης της αλλαγής στις κοινωνίες, είναι μέρος του φάσματος της ζωής μας  σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Είμαστε όχι μόνο ότι τρώμε αλλά γιατί, πού, πώς  και με ποιους  τρώμε…
Οργανωτής:  ΕΛΛΑΔΑ: WORLD – CEF Cultural Management
Συνεργάτες: ΤΣΕΧΙΑ: MANUS  /  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:  EUROPARTNERS 2000 / AΓΓΛΙΑ: FOOD FESTIVAL OF LONDON / ΙΤΑΛΙΑ: TEATRO DELLE ARIETTE - TEATRO DE MANGARE /  ΙΣΠΑΝΙΑ: CENTRO DE INVERTIGACION  EL DESARROLLO /ΕΛΛΑΔΑ: ΣΧΟΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ   
                                                                                                                                                                                                                                                            ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
“No cooking course, no acting classs”
 
Oλοκληρώθηκαν με επιτυχία στους χώρους του Κέντρου της ALTER-ART   σεμινάρια με θεματολογία όπως: Γαστρονομία  στην Ευρώπη, Πώς λειτουργούν στο θέατρο οι διάφοροι μέθοδοι γαστρονομίας: Αυτοί που τρώνε πολύ, οι ανορεξικοί, οι βουλιμικοί, ο κανιβαλισμός, Υγεία τροφίμων για τους ανθρώπους και τη γη, Τροφή ως μέσον και όχι αυτοσκοπό.
 Έγιναν εργαστήρια και μελετήθηκαν οι   τελετουργικοί τρόποι παραγωγής  και κατανάλωσης τροφίμων. ‘Έγινε ερεύνα πάνω σε μνήμες τροφίμων που «έμμεσα κατευθύνουμε»  τους καλλιτέχνες / σπουδαστές στο να δημιουργήσουμε γαστρονομικές «σκηνές» που θα χρησιμοποιηθούν στην παράσταση.  Η αμεσότητα, η σημασία, και  ο καθολικός ρόλος των τροφίμων τους υποκινεί σε μια ενδιαφέρουσα  καλλιτεχνική παραγωγή. Δίδαξαν: η Καθηγήτρια Εναλλακτικών Μεθόδων Βούλα Ξύκη , η σκηνοθέτιδα Βαρβάρα Δούκα, ο συγγραφέας - ηθοποιός Ζαχαρία Ρόχα, η ηθοποιός Ανθή Ανδρεοπούλου και η θεατρολόγος Τζωρτζίνα Κακουδάκη. 
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ & ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Προετοιμασία σκηνικών με χρήση πολυμέσων και Επιτροπή με καθηγητές-αρχιμάγειρες  από σχολή γαστρονομίας, για την οργάνωση  έκθεσης γλυπτών από σπουδαστές των σχολών, που θα  δημιουργούν   από διατροφικά υλικά όπως πατάτες, αχινοί κ.λπ., Τα εκθέματα θα εκτίθενται σε  διάφορους χώρους του θεάτρου- πολυχώρου ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ κατά την διάρκεια των παραστάσεων. Επίσης θα υπάρχει ένα  MULTI FOOD SHOW με παρουσίαση γαστρονομικών θεμάτων σε  βιντεοπροβολή στην είσοδο του θεάτρου, δημιουργία της art-virus.

2ΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: «ΝΕΚΤΑΡ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΑ»  14-15/4/07

Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν: Κοινωνιολόγοι, αρχιμάγειρες, εμπειρογνώμονες τροφίμων, ακαδημαϊκοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, οινόλογοι κ.α.
Θέματα του συμποσίου:
 «Μία Ευρωπαϊκή συνάντηση γεμάτη ιδιαίτερες γεύσεις» από την Δ/ντρια της WORLD-CEF Εύη Σφηκάκη, «Γαστρονομία και τέχνη» από την θεατρολόγο Τζωρτζίνα Κακουδάκη, «Η γαστρονομία δείκτης του πολιτισμού των λαών» από τον Ηλία Μαμαλάκη, «Η μαγειρική στην σύγχρονη δραματουργία» με την θεατρολόγο Κία Μπούσκα, «Η γαστρονομία ως διανοητική διαδικασία» του Καθηγητή της Παντείου Δημήτρη Ποταμιάνου, «Η γαστρονομία ως έμπνευση για δημιουργία» με τον συγγραφέα και την σκηνοθέτιδα του ¨Τάϊσε με Έμμα!» Ζαχαρία Ρόχα και Βαρβάρα Δούκα, «Κριτήρια γεύσης» με την Δημοσιογράφο/οινοκριτικό Ελένη Ψυχούλη, «Περί μέθης» με τον συγγραφέα Κώστα Παπαγιώργη κ.α.
Ειδικές παρουσιάσεις και happening από Βούλγαρους και Ιταλούς καλλιτέχνες. Αγγλους ακαδημαϊκούς,  Ισπανούς οινολόγους και Τυφλούς Τσέχους καλλιτέχνες.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το θέατρο διαπραγματεύεται πάντα  διανοητικά και αισθησιακά θέματα. Το φυσικό σώμα του καλλιτέχνη γίνεται το μέσο για το διανοητικό προϊόν και το παιχνίδι μπορεί να είναι ένα περίπλοκο ερωτικό παιχνίδι στο οποίο η ερωτική   πείνα να προσδιορίζετε  με τη γαστρονομία, όπου το μαγείρεμα και οι συνταγές αντικαθιστούν όλη την παραδοσιακή διαδικασία ερωτικής σκηνής “….οι λέξεις  σου  είναι η τροφή μου, η ανάσα σου το κρασί μου. Είσαι τα πάντα για μένα…ανακούφισέ με, με το φαγητό:  γιατί πεινάω για αγάπη…» Mερικές πτυχές της συγγραφής του έργου που έγραψε ο Ζαχαρίας Ρόχας.

10 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :«Τάϊσε με, Έμμα! - Από 15 έως και 24/4/07

 10 μοναδικές παραστάσεις στο  θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, στην οδό Σατωβριάνδου 36  «Τάϊσε με,’Εμμα!» του Ζαχαρία Ρόχα, σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δούκα. Στην παράσταση παίζουν 4 γνωστοί καλλιτέχνες:  ο Ζαχαρίας Ρόχας με την  Βαρβάρα Δούκα, ο Χρήστος Μάντακας  και η Ευγενία Αποστόλου. Η μουσική είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη  και εκτέλεση και ο συντονισμό των πολυμέσων από τον video artist Kων/νο Λάμπρου.
Γύρω από την εστία της κουζίνας και  το τραπέζι, διεξάγονται μάχες μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι να παραδοθούν στον ωμοφαγικό μας κόσμο, τα όνειρα και οι ευαισθησίες μας.

  Performances+dinner.

Δημιουργούμε κατάλληλες εγκαταστάσεις  και συνθήκες για να φιλοξενήσουμε τους θεατές της παράστασης στο φουαγιέ και το wine bar του θεάτρου, ώστε οι θεατές να μπορούν να δειπνήσουν μετά το θέατρο, ένα πλήρες γεύμα με όλα αυτά που αναφέρονται και μαγειρεύονται κατά την διάρκεια της παράστασης. Προσφερόμενο menu: ΜιλφέΪγ Μελιτζάνας, Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες φούρνου, Χωριάτικη σαλάτα, Κερασόπιττα και κόκκινο κρασί.  Η τιμή του φαγητού θα περιληφθεί στο εισιτήριο που θα είναι της τάξεως των  €30, οι θεατές θα περιφέρονται ανάμεσα στα εκθέματα και μετά την παράσταση που θα διαρκεί 90΄χωρίς διάλειμμα, τα τραπέζια θα είναι έτοιμα, έτσι ώστε κοινό και καλλιτέχνες τρώγοντας μαζί να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις για τη γαστρονομία στο θέατρο, τις σχέσεις, το σέξ, την τροφή, σε ένα πραγματικό φεστιβάλ γιορτής για τις χαρές της ζωής, της τέχνης και της γαστρονομίας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Oλα τα στάδια του προγράμματος,   θα φιλοξενηθούν σε ένα ειδικό site με τίτλο: www.gastronomyinarts.eu ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους Eυρωπαίους πολίτες  και τις σχολές Τέχνης και Γαστρονομίας.

Οργάνωση, Συντονισμός και Παραγωγή Προγράμματος WORLD-CEF
ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ 3 & ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΟΥΣ – ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ - 116 35 ΑΘΗΝΑ
Tel: 210-75 65 510  /  Fax: 010-75 19 562
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.worldcef.eu

Γεν. Δ/νση προγράμματος: Εύη Σφηκάκη - 697 283 7020
Καλλιτεχνική Υπεύθυνη: Βαρβάρα Δούκα – 69 366 13774
Δ/νση Παραγωγής: Βούλα Ξύκη – 697 77077 46
Τεχνικός Υπεύθυνος & Υπεύθυνος Νέων Τεχνολογιών: Κων/νος Λάμπρου