«Το περσικό φιλί»

{mosimage}Το πρώτο θεατρικό έργο του γνωστού συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη «Το περσικό φιλί»  ανεβαίνει στην Κόκκινη Σκηνή του  «Θεάτρου της Ημέρας»  σε σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή. Tι είναι το περσικό φιλί; Ένα έργο για τη Λογοτεχνία στο Θέατρο; Ένα απολαυστικό ταξίδι στους δρόμους της  παγκόσμιας λογοτεχνίας, μέσω του θεάτρου;

Ένα έργο για την ερωτική αποπλάνηση μέσω της λογοτεχνίας;  Μια απόπειρα του κυρίαρχου αρσενικού που κατέχει τα μυστικά της λογοτεχνικής γραφής να ξελογιάσει και να παρασύρει στο κρεβάτι του τη νεαρή μαθήτριά του;Είναι ένα τρελό διανοητικό κατασπάραγμα με στόχο την υποταγή του θηλυκού;  {mosimage}

Το «περσικό φιλί» είναι ένα έργο για την πνευματικότητα στον έρωτα, ως ανώτερη μορφή επικοινωνίας  ανάμεσα σε ισότιμους ανθρώπους! Είναι ένα έργο για  την ερωτική προσέγγιση, για το ξεμυάλισμα μέσω της πνευματικής επικοινωνίας. Η λογοτεχνία χρησιμοποιείται εδώ ως όχημα:   Όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς, όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά κείμενα, επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν αυτόν τον... υπέρτατο στόχο ...  Πρόκειται για την πιο  εκλεπτυσμένη αλλά  ταυτόχρονα και την πιο άγρια μορφή του να φλερτάρει κανείς.... Μια μορφή ξεχασμένη και παραγκωνισμένη, στους στρόβιλους της ξέφρενης καθημερινότητάς μας.  

Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης  σημειώνει για το έργο του:

«Μπορεί να μάθει κανείς την τέχνη της συγγραφής; Μπορεί να διδαχθεί το μυθιστόρημα;Υπάρχει ο Ιδανικός Αναγνώστης;   Και τι γίνεται όταν εμφανίζεται ο έρωτας; Στο «περσικό φιλί» ένας συγγραφέας σε κρίση δημιουργική επιχειρεί εκπαιδεύσει μέσω ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής φερέλπιδες μπεστελεριστές.

Όμως στο μάθημά του εμφανίζεται μονάχα μια μαθητευόμενη μάγος. Μια νέα κι έξυπνη φιλόλογος. Ο ήρωας, γοητευμένος από την παρουσία της, ξεκινάει τα μαθήματα με απώτερο στόχο να τη σαγηνεύσει ερωτικά. Στήνει τον ιστό του με δίχτυα καμωμένα από το μετάξι της λογοτεχνίας. Χρησιμοποιεί μυστήρια, γρίφους κι αινίγματα που αντλεί από την ελληνική και ξένη πεζογραφία σ’ ένα παιχνίδι αποπλάνησης, όπου η μαθήτρια αποδεικνύεται έξοχη αντίπαλος. Επιστέγασμα αυτού του ταξιδιού θα είναι το Περσικό φιλί που, όπως διαβάζουμε στον Ηρόδοτο, ήταν ένας εναγκαλισμός ομοτίμων στην περσική αυλή.

Ο σκηνοθέτης Λάκης Κουρετζής σημειώνει για το έργο και την παράσταση: «Το πρώτο θεατρικό έργο ενός συγγραφέα με αξιόλογη και πολύχρονη λογοτεχνική παραγωγή (μυθιστόρημα, διήγημα, μετάφραση κ.λ.π) αποτελεί ισχυρό ερέθισμα για ένα σκηνοθέτη που έχει την δυνατότητα επιλογών... Δεν υπάρχουν προηγούμενα, αναφορές, δεδομένα.  Τα γνωστά εκείνα στερεότυπα. Έτσι το κείμενο γίνεται πραγματικά αφορμή για παράσταση πρωτόγνωρων εμπειριών,  εξερευνήσεων,αναζητήσεων και προσδοκιών. Ψάξαμε να βρούμε το «κρυφό κείμενο», την αίσθηση που παράγει ατμόσφαιρες.  Δεν εγκλωβιστήκαμε (ελπίζω) στη στερεότυπη αναπαράσταση του «μύθου» της πανάρχαιης σχέσης δασκάλου («μέντορα») και μαθητή. Ψάξαμε να βρούμε τρόπους να παίξουμε τις σχέσεις που φαινομενικά δεν υπάρχουν αλλά ανακαλύπτονται μέσω των αντιθέσεων σ’ ένα «εργαστήρι δημιουργικής γραφής». Να βρούμε τις αποχρώσεις  των ψυχικών ιριδισμών και και  παράλληλα τον τρόπο που σφυρηλατούνται οι σχέσεις του Άντρα και της Γυναίκας που εφευρίσκουν ποικίλους τρόπους και τεχνικές προκειμένου να παιχτεί το ερωτικό παιγνίδι κι πόθος να μετατραπεί σε έρωτα... Ένα «μυστήριο»  διαπερνάει τις πέντε σκηνές του έργου – πέντε εικόνες μιας στιγμής ίσως!  

{mosimage}Το ενδιαφέρον μου πρωτίστως εστράφει στην ατμόσφαιρα του έργου.  Στην αίσθηση του λόγου και των πράξεων. Το σκηνικό κλίμα λιτό και αφαιρετικό, έτσι όπως αρμόζει σ’ ένα «θέατρο δωματίου», προσδιορίζει την φυσιογνωμία της παράστασης. Το μύχιο, απροσδόκητο, μυστηριακό, ακόμα και εξωτικό στοιχείο που προκύπτει, μετατρέπει το «εργαστήρι» σε «θέατρο μέσα στο εργαστήρι». 

Στο συγκεκριμένο σκηνικό μας εγχείρημα, επιχειρούνται -με τις σιωπές, τις φευγαλέες εικόνες, και κυρίως με το παιχνίδι των ηθοποιών,- να προκληθούν αισθήσεις που είναι ικανές να δημιουργήσουν ατμόσφαιρες που ίσως αφήνουν ν’ αναπτυχθεί κάποιο ομιχλώδες τοπίο, ερώτημα ή προσδοκία... Μήπως όλα αυτά είναι αναπαράσταση μνημονικών και συναισθηματικών ανασύρσεων με σκοπό πάντα την ικανοποίηση μιας κρυφής επιθυμίας; Ενός έρωτα πέρα από συμβάσεις και κοινωνικά στερεότυπα;  Το «περσικό φιλί»  μια άλλη διάσταση του ερωτικού παιγνιδιού, ένα κείμενο –αφορμή για παράσταση ατμοσφαιρικών...πιέσεων.
Πολλά περσικά φιλιά σε όλους!»

Σκηνοθεσία: Λάκης Κουρετζής
Σκηνικά – κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική επιμέλεια: Λάκης Κουρετζής
Παίζουν: Σταύρος Καλός, Δέσποινα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες:  Φωτεινή Μοίρα
Επικοινωνία: Άννα Σαμπατακάκη 6937 / 817 354


{mosimage}Γεννηματά 20, 115 24, Αμπελόκηποι
(στάση Μετρό Πανόρμου)
Τηλ.: 210 6929090, 210 6995777,
Fax: 210 6923470, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
site: www.theatro-imeras.gr.

Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty