Off Canvas sidebar is empty

ΔΕΠΕΒΑ

Η Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΔΕΠΕΒΑ), δημιουργήθηκε το 1991, με κύριο αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ανάπτυξη και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως η ανακύκλωση και η εκπαίδευση, ώστε να επιτευχθεί η αστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης


Έτσι οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν δράσεις γύρω από το βασικό σκοπό της σύστασής της, δηλαδή η οργάνωση συστήματος συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και η εκπαίδευση, δημιουργώντας το οικολογικό εκαιδευτικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται ετησίως πλέον των 20.000 παιδιών από όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και αντιπροσωπείες χωρών της Ευρώπης.

Αναλυτικότετα και όσον αφορά στην ανακύκλωση έχουμε καταφέρει, την ανάπτυξη τριών βασικών μεθόδων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών που είναι :
1. η συλλογή από κεντρικά σημεία του Δήμου μας, μέσω των ειδικών κάδων που έχουν τοποθετηθεί,
2. η συλλογή «πόρτα – πόρτα», όπου το ειδικό όχημα της υπηρεσίας αναλαμβάνει να μαζεύει από τις κατοικίες τα υλικά ανακύκλωσης και
3. τη διαχείριση και συλλογή υλικών, κατόπιν ειδικής συμφωνίας, από ειδικά σημεία όπως το Δημόσιο Ταμείο, τα Super Market, Επιχειρήσεις, κλπ.

Τα υλικά που συλλέγονται είναι αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και πλαστικό καταφέρνοντας να μειώσουμε τον όγκο των απορριμάτων σε ποσοστό 25% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται και αφορούν στον όγκο των υλικών που συλλέγησαν το 2006.
• Αλουμίνιο: 4.000 κιλά
• Γυαλί : 180.000 κιλά
• Χαρτί : 250.000 κιλά
• Πλαστικό 7.800 κιλά

Παράλληλα, αναπτύσσονται δράσεις που αφορούν στη συλλογή απόβλητων φορητών στηλών και συσσωρευτών σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, στο Οικολογικό εκπαιδευτικό Πάρκο, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 7 στρεμμάτων πρασίνου , στην πίσω πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Πεντάγωνο), γίνεται μια ξεχωριστή προσπάθεια μετάδοσης της γνώσης και της εμπειρίας μας στις νεότερες γενιές , με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Χωρίζουμε τις πληροφορίες σε επίπεδα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το βαθμό κατανόησης και τις παρουσιάζουμε σε μορφή σεμιναρίου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και μάθησης είναι αυτός που μας δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού απαιτείται για την είσοδο του παιδιού (και ολόκληρου του σχολείου φυσικά) στο χώρο του πάρκου, η καταβολή εισιτηρίου, το οποίο είναι υλικό ανακύκλωσης που φέρνει μαζί του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ξενάγηση και την ενημέρωση πάνω στη διαδικασία και την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης των υλικών, καθώς και την δημιουργική ψυχαγωγία στη παιδικη χαρά, στο υπαίθριο σκάκι αλλά και την βόλτα με το οικολογικό τρενάκι.

Τα σχολεία που επισκέπτονται καθημερινά το πάρκο είναι από όλη τη χώρα . Είναι παιδιά διαφόρων ηλικιών , αλλά και διαφόρων εθνικοτήτων . Η αίθουσα εκπαίδευσης παραχωρείται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την διεξαγωγή σεμιναρίων , κύρια οικολογικού περιεχομένου . Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου ) εορτάζεται κάθε χρόνο στους χώρους που διαθέτει το Οικολογικό Εκπαιδευτικό Πάρκο , με μοναδικό τρόπο και κυρίως από τα παιδιά του Νέου Ψυχικού που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη γιορτή .

Στο παγκόσμιο συνέδρειο του ΟΗΕ (Κέντρο για την ανθρώπινη κατοικία - HABITAT II), που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1996, δόθηκε η ευκαιρία για έναν σοβαρό διεθνή διάλογο πάνω στα προβλήματα των αστικών κέντρων και του φυσικού περιβάλλοντος, σε σχέση με τον χαρακτήρα και τον τύπο της ανάπτυξης που ακολουθείται στις διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Δήμος του Νέου Ψυχικού παρουσίασε τις δράσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Οικολογικού Πάρκου καθώς και στην αναβάθμιση της κατοικίας του προαστίου με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες, οι πρακτικές εφαρμογές και οι λύσεις που προωθούνται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη , σε περισσότερες από 12.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Σε 600 από αυτές τις πρακτικές εφαρμογές , αναγνωρίστηκε η καινοτομία και ορθή ως προς τα κριτήρια του Συνεδρίου κατεύθυνση. Ο Δήμος Νέου Ψυχικού πήρε την 200η και 201η θέση ανάμεσα σ'αυτές τις διακρίσεις, για τις περιβαλλοντικές του παρεμβάσεις .

Το όραμα μας, επιβραβεύεται καθημερινά από τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης μας στις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσουμε με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχουμε, ανακυκλώνουμε, εκπαιδεύουμε, προστατεύουμε είναι το κεντρικό σύνθημα της προσπάθειας μας , για την δημιουργία περιβαλλοντικής νοοτροπίας για τις επόμενες γενιές , αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας.





Ο Διευθυντής της Δ.Ε.ΠΕ.Β.Α



Μιχάλης Γκλιάτης

Μιχάλης Γκλιάτης