Off Canvas sidebar is empty

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Καρτέρη

giannis karteris photoΓιατί γράφεις ;    Είναι πράγματα που έχεις μέσα σου.Κάποια στιγμή θέλεις να τα πεις.Σου δίνεται μια ευκαιρία.Και τότε δειλά αρχίζεις το γράψιμο.μετά έρχεται η έμπνευση.ότι ζεις και ότι θα ήθελες να ζήσεις σε εμπνέει.ένα αγαπημένο μου πρόσωπο μου είπε:αγαπάμε την ποίηση γιατί μας δίνει ότι δεν μπορεί η ζωή.Εγώ λέω εμείς που αγαπάμε τη ζωή την κάνουμε ποίηση.Tί ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τον κόσμο βιβλίου; .Ανυποχώρητοι έρωτες Γιάννης Καρτέρης

Η Βασιλική Κάππα  μου είπε μην τα κρατάς φυλακισμένα.Δώσε τους υπόσταση,άστα να ταξιδέψουν.Και έγινε βιβλίο.Όταν μου έδειξε το εξώφυλλο έγραψα αμέσως ένα τετράστιχο.Με έκανε να ονειρευτώ.Ο κόσμος του βιβλίου είναι ο κόσμος των ονείρων.


Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο τίτλο στο  βιβλίο ;

Ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας.αυτός είναι τις περισσότερες φορές και η αιτία που γεννιέται η ποίηση.Τον σκέφτηκα μετά από μια ποιητική βραδιά στο σχολείο του φίλου μου Παναγιώτη Δημαρά.Ανυποχώρητοι ,αλύγιστοι, αδιαπραγμάτευτοι.Έρωτες που μένουν καρφωμένοι πάνω σου.Πάθος.Όλα μου αρέσει να τα ζω με πάθος.Τι είναι για σένα η ποίηση;.

Θα σου το πω με ποίημα

Η ποίηση είναι
μοναχικές περιπλανήσεις
σε στενές διαβάσεις υγρής γης
όπου οι νεόπλαστες λέξεις
αφήνουν χαραγμένα τα ίχνη τους
πάνω σε κρυμμένα οράματα
και διεγείρουν
αισθήσεις και συναισθήματα.
Η πρώτη σου ποιητική συλλογή καλύπτει ένα κομμάτι της σκέψης σου;.

Ναι .το ερωτικό.υπάρχει όμως και το άλλο κομμάτι το επαναστατικό,αυτό που φιλοσοφεί,ανησυχεί,θυμώνει με όσα συμβαίνουν γύρω μας.Το θέμα είναι να μην σταματάς να σκέφτεσαι.


Γιάννης ΚαρτέρηςΤι  είναι για σένα η τέχνη; 

θα σου το πω μόνο με μια λέξη «ελευθερία»

Είσαι μαθηματικός , πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις αυτές τις δύο ιδιότητες;

Είμαι πάνω από όλα Δάσκαλος.αγαπώ τα παιδιά και απολαμβάνω αυτό που κάνω.Τα παιδιά ξέρεις σου δίνουν πάντα χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα.Σου χαρίζουν τον ενθουσιασμό της νιότης,ακόμα και το δικαίωμα να κάνεις λάθη.Τα μαθηματικά πολλές φορές υπηρετούν την ποίησή μου.Το αντίστροφο δεν ξέρω αν ισχύει.Πολλές φορές ζητάω τη γνώμη των μαθητών μου για αυτά που γράφω.Πάντως θα το ξαναπώ.είμαι πάνω απ΄όλα Δασκαλος.

Τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή σου η Τέχνη;.

Πάντα είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ζωγράφιζα,έπαιζα λίγο μουσική ,αν και ατάλαντος,έγραφα....Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ μια ζωή χωρίς την ομορφιά.είναι η τέχνη, που μας κάνει αισιόδοξους.Εσύ ξέρεις πως η καθημερινότητα σε ένα σχολείο σαν το Καλλιτεχνικό είναι μια γιορτή. Εμένα ακόμη και ο έρωτας μέσω της τέχνης με συνάντησε.

 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΑνυποχώρητοι έρωτες

Επίμονα παρατηρώ
ετούτη τη φωτογραφία
με τη διαβρωτική ομορφιά.
Το ανθισμένο πρόσωπο
ν’ αποθεώνει τις σκιές
με θαλπερότητα.
Δύο γαλάζια φλόγιστρα
διαπεραστικά κι αλαφιασμένα
κυνηγούν τα λόγια μου ν’ ανάψουν
Τα χείλη
πορφυρόχροοι αφηγητές της νιότης
στοχάζουν γλυκοχάραχτες αυγές
άχραντων αποθυμιών
Και εκείνα τα φιλήδονα μαλλιά
μαρμαρωμένα βλέμματα να ψάχνουν
χάδια να γίνουν στο άψυχο χαρτί
που ανασταίνεται και ανασταίνει.

Γιάννης Καρτέρης
Εκδόσεις Κουίντα, 2017
52 σελ.
ISBN 978-618-5268-01-5

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΠΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ

Ο Γιάννης Καρτέρης κατάγεται από τον Μεσσότοπο της Λέσβου.πούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.ει στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο Λύκειο και στο καλλιτεχνικό σχολείο του Γέρακα.χει συμμετοχή σε δύο ποιητικές ανθολογίες «προσοχή στο κενό» και «καπνίζοντες και μη καπνίζοντες» με την ποιητική ομάδα gatheredavant gardepoets.ο ποίημά του «η Πόλη» εικονοποιήθηκε από την εικαστικό Κατερίνα Ριμπατσιού και παρουσιάστηκε σε έκθεση που διοργάνωσε ο «ορίζοντας γεγονότων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το 2011.

Χρήστος Ν. Καρακάσης